ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Dobročinitelji
Hodočaše u Ludbreg
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
U subotu, 12. ov. mj. župljani Otočca te više 10-iz okolnih župa: Švice, Brinja i Prozora hodočastioo je u Svetište Predragocjene Krvi Kristove u Ludberg. Svih je bilo 60. Iz Otočca se kretalo u 6,30 sati, a u Ludberg se siglo nšeto poslije 10 sati. U Župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Ludbergu dočekao nas je župni vikar vlč. Ivica Cujzek. Župnik mons. Josip Đurkan, ovih dana koristi godišnji odmor.
Župni vikar vlč. Cujzek pozdravio je dodočasnike te im progovorio nešto iz povijesti samaog Ludberga i o štovanju Presvete krvi Kristove u Ludbwergu. Prošle 2013. godine u Ludbergu je proslavljena 500.godišnjica od dana izdavanja Bule Pape Leona X kojom je vrhovni svećenik podijelio oproste za hodočasnike koji se u Lurdu okupljaju i časte Predragocjenu Krv Kristovu. A štovanje Krvi kristove u Ludbergu povezan s iz 1411. g.

Nakon što nam je naš domaćin izložio kratku povijest o počecima ovoga svetišta i razvoju istoga pozvao je prisutne da pristupe osobnoj moliti i sakramentu sv. ispvoijedi. Zanimljivo je da su gotovi svi prisutpili ispovijedi te se tako najbolje pripremili za misu koja se nakot toga slavilo. Misu je predvodio i propovijedao župnik Mons. Tomislav Šporčić. On je govorio o Euharistiji pod vidom pričešćivanja - zajedništva s Isusom Kristom. Istaknuo je ono što je tako obično kod Euharistije, a to je uziti kruh, blagosloviti, razlomiti i dati blagovati. To je tako obično, ali opet tako božanski veliko. U ovoj sv. Misi može se reći da je vladalo prava pažnja i pobožnost, zajedništvo kao rijetko kada. Veći dio prisutnih nakon propovijedi izrekao je i svoju molitvu vjernika,a župnik je sve pričestio pod prilikom kruha i vina.

Nakon ove mise slijedio je zasluženi odmor te se u tijeku jednog sada i tjelesno okrijepili kod obližnjeg restorana. Već u 13,15 počela i pobožnost Euharistijskog klanjana pred pokaznicom relikvije Svete Krvi koja je vjekovima u Ludbregu slavi. Klanjanje je također predvodio župnik Tomislav Šporčić, a pjevanje na misi kao i na ovoj pobožnosti predvodila je č.s. Ljubomira Lešić. Ta pobožnost trajala je do 14 sati kad je u istoj crkvi bilo dogovoreno jedno krštenje. Župnik se na kraju ove pobožnosti posebno zahvalio odsutnom župniku ali prije svega prisutnom župnom vikaru vlč. Ivici na pomoći koju je zajedno s časnom sestrom Hijacintom pružio hodočasnicima iz Otočca.

S puno najljepših dojmova i dožiovljaja krenuli su za Varaždin gdje nas je dočekao generalni vikar varaždinske biskupije mons. dr. Ivan Godina, stari znanac i prijatelj župnika iz Otočca T. Šporčića.
On nam je najprije govorio o varaždinskoj katedrali i osnivanju varaždinske biskupije, o povijesti Varaždina. Zatim nas je poveo ulicama - središtem. Svatko je mogao vidjeti kako ova svećenik mons. Godina pozna Varaždin, te se uvjeriti kako je ovaj grad važan za povijest hrvatskoga naroda, kako je dobro da je ova biskupija osnovana 1997. godine.

Zatim nas je poveo do samostana č.s. Uršulinki gdje nam je predstojnica Samostana živo i znalački progovorila o povijesti njihove Družbe te o njihovom dolasku i djelovanju u Varaždinu.
Završna točka našeg boravka u Varaždinu bilo je čuveno i najljepše uređeno gradsko varaždinsko groblje. Ima se tu što vidjeti. To je zaista jedinstveno.

Naš domaćin mons. Godina nakon svega prati nas do izlaska iz Varaždina i upućuje kako ćemo najlakše stupiti na autoput i gdje je dobro da nakon odužeg razgledanja, hodanja po dosta sparnom vremenu kratko odmorimo i čim god se osvježimo. I već kod Novog Marofa to se ostvarilo. Bilo je živahnog priporijedanja, svaki u svojoj grupici, izmenjivanja misli o zaokruženom ovom hodočašću i izletovanju, druženju i razgledavanju. U dobrom raspoloženju, posebno pjesmi i radosti stigosmo oko 21 sati u Otočac. Vozač nam je bio iskusni i smireni, strpljivi g. Mijo Brajković.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Na odlasku iz Ludberga mons. T. Šporčić se zahvaljuje domaćinima
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Pokaznica u kojoj se čuva relikvija čudesne Krvi Kristove
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Dolazak u Varaždin
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Hodočasnici iz Otočca pred varaždinskom katedralom pod vodstvom mons. dr. Ivana Godine, generalnog vikara varaždinske biskupije
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Mons. dr. Ivan Godina proveo je hodočasnike i kroz čuveno i lijepo uređeno varaždinsko groblje.
Brojač posjete:
17560
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016