ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Dobročinitelji
Slavlje u svetištu Majke Božje od Krasna
k1
Gospićko-senjski biskup Mile Bogović tradicionalno je, 15. godinu za redom od osnutka Gospićko-senjske biskupije, predslavio blagdan Uznesenja BDM u svetištu Majke Božje od Krasna. Suslavili su brojni svećenici biskupije kao i gosti iz Riječke nadbiskupije. Unatoč lošem vremenu brojni su hodočasnici prepješačili i više od stotinu kilometara iz Rijeke, Gospića i Otočca da dođu po duhovnu potporu Majci Božjoj Krasnarskoj, gdje ih je pozdravio upravitelj svetišta vlč. Šimo Božić.
k3
Biskup Bogović u homiliji je govorio o krizi i depresiji u društvu kao posljedici nedostatka vjere. Marijino "Neka mi bude po tvojoj riječi" najbolji je putokaz svima nama da ojačamo svoju vjeru. Svaki posao započinjemo s vjerom: gradnju, poslove na radnom mjestu, u obitelji, ali i ratu, te ovom prilikom zahvaljujemo nazočnoj policiji na poslovima u stvaranju i obrani domovine. Kada nestane vjere, nastane kriza i depresija u društvu, pogotovo kada se ljude zavarava neostvarivim ciljevima. Političarima je bitan osobni, a ne opći interes. Tada nastaje ljutnja na sve, državu, bližnje, a mnogima takvima kuće propadaju u kupini. Ako se samosažaljevaš utopit ćeš se u depresiji, upozorio je biskup Bogović te izrazio želju da probudimo vjeru u sebe i svoj narod. Svatko se treba zapitati može li nešto učiniti za svoju obitelj, naselje ili narod. Tek ćeš tada osjetiti da si iz ropstva došao na slobodu. Moramo povjerovati u takav put inače će nas zahvatiti umor i gubitak povjerenja u institucije. Bauk nevjere koji kruži Hrvatskom je štetan, upozorio je biskup te pozvao vjernike da sačuvaju vjeru u vlastito nacionalno biće.
k4
Vjeru ćemo ojačati tako da ne iskrivljavamo povijest i ne lomimo grane narodnom stablu. Nije nam idol europski čovjek kojeg nije bilo nigdje dok su nam palili kuće, već Isus Krist. Ne dopustimo da nam nitko ne ukrade snagu vjere. Ne sumnjajmo u naše nacionalne i vjerske ideale jer iz sumnje u Boga jačaju se i ostale sumnje. Najbolji lijek od svekolike depresije je Majka Božja od Krasna, zaključio je biskup Bogović.
k5
Pjevanjem je slavlje uveličao združeni zbor pod ravnanjem Ivana Prpića Špike i uz orguljsku pratnju vlč. Josipa Šimatovića. Na kraju mise generalni vikar Gospićko-senjske biskupije uime Odbora za proslavu Velike Gospe na Krasnu mons. mr. Tomislav Šporčić podsjetio je na pastoralni plan biskupije koji je bio u znaku "Odgoja za slobodu u znaku križa" te najavio novi pastoralni plan. Istaknuo je brojne hodočasnike koji su došli u svetište te je na kraju blagoslovio sve nabožne predmete. Prije toga biskupu su hodočasnici iz župe Viškovo pod pokroviteljstvom riječkog nadbiskupa Ivana Devčića uručili zavjetni dar povodom 10. obljetnice hodočašća kao i pripadnici Udruge specijalne policije Ajkule iz Rijeke u znak na 4. godinu hodočašća. Misi su nazočili i najviši predstavnici Policijske uprave Ličko-senjske i Primorsko-goranske.
k6
Popodnevnu blagdansku misu predslavio je upravitelj svetišta vlč. Šimo Božić, a misu uoči blagdana kancelar biskupije mr. Marinko Miličević.
k2

IKA / Z.R.
Foto: Josip Anušić
Brojač posjete:
71353
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016