ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Proglas biskupa Mile Bogovića uz Dan hrvatskih mučenika
CHMU
Gospićko-senjski biskup Mile Bogović uputio je tradicionalni proglas u povodu proslave Dana hrvatskih mučenika koji se spominje 30. kolovoza u Crkvi hrvatskih mučenika u Udbini. Proglas prenosimo u cijelosti:
"Ove godine Dan hrvatskih mučenika slavimo 30. kolovoza, tj. u posljednju subotu u tome mjesecu. Slavlje će predvoditi sisački biskup mons. dr. Vlado Košić, uz druge naše biskupe i svećenike koji će doći sa svojim hodočasnicima. Sisačka biskupija je, uz Bjelovarsko-križevačku, najmlađa naša biskupija, ali ima svoje korijene već u počecima kršćanstva na našim prostorima. Obnovljena je prije pet godina (2009.), a u osobi mons. Košića dobila je svoga prvog biskupa.

Na području Biskupije nalazi se više "krbavskih polja" jer su i ondje bila velika stradanja u obrani naroda i vjere. Jedno od poznatijih je i stradanje branitelja Gvozdanskog, koji su 13. siječnja 1578. radije položili svoje živote nego napustili mjesto gdje su se Hrvatska i kršćanska Europa borile. Sličnu Kalvariju imao je Zrin u II. svjetskom ratu, kad je uništen i očišćen od Hrvata i katolika. Biskup Košić radi na tome da se obnovi crkva u Zrinu, a time ujedno i spomen na Zrinjske i na njihovu postojbinu.
S obzirom na sve to, kao pastir mlade biskupije, jasno je da ima razvijen osjećaj za štovanje mučenika, a i prošlu godinu za svoju biskupiju proglasio je Godinom hrvatskih mučenika. Takav pastir ima nam sigurno što reći i za Dan hrvatskih mučenika na Udbini. Tu našu mučeničku prošlost izražava cjelokupno zdanje CHM, kao i pojedini dijelovi. To smo željeli izraziti Kalendarom za 2015. godinu. Ove godine stavili smo glavni naslov kalendaru: Poruke prije mučeničke smrti. Za svaki mjesec donijet ćemo po jedno pismo na smrt nevino osuđenih koji su u tome trenutku pismeno izražavali – svaki na svoj način – svoju vjernost Bogu i narodu. Uz tekst je i slika stradalnika.

Za ovogodišnji Dan hrvatskih mučenika objavili smo i časopis za Hrvatski martirologij "Hrvatsku vjernost". I dalje su tu događanja vezana uz Crkvu hrvatskih mučenika, ali je časopis ujedno i glasilo Komisije za hrvatski martirologij. Posebno prati postupke za crkveno proglašenje mučenicima hrvatskih država. Tu su glavne poruke s Dana hrvatskih mučenika na Udbini prošle godine, što se sve učinilo na planu uređenja crkve i pratećih sadržaja.

Komisija za hrvatski martirologij bila je proteklo vrijeme posebno aktivna oko popisa žrtava II. svjetskog rata jer ubijeni od partizana nisu ni popisivani niti su smatrani žrtvama. Tu nepravdu treba ispraviti. Bavili smo se također pitanjima vezanim uz isakapanje raznih "jama" u kojima su završile žrtve. Nadležnim državnim ustanovama smo na razne načine jasno poručivali da pri istraživanju jama treba voditi računa o uzrocima, okolnostima i načinu stradanja, kao i to da za neidentificirane žrtve treba prirediti "Svehrvatski grob". Najbolje rješenje za to je Krbavsko polje, podno Crkve hrvatskih mučenika.
Sve se to može pratiti u "Hrvatskoj vjernosti".

Želja nam je potaknuti hodočašća u Crkvu hrvatskih mučenika raznih staleža i udruga; također da se s pojedinih stratišta donosi spomen kamenje koje se ugrađuje u Memorijalni park hrvatskih mučenika na Udbini. Vjerujemo da se izgrađujući ispravan odnos prema žrtvama, postavljaju zdravi temelji za svako društvo. Polazeći od žrtava i mučenika, može se očekivati svako pravo zajedništvo. Molimo se da se to ostvari i u našem narodu. Zato je pokrenut projekt Crkve hrvatskih mučenika.

Radosno vas očekuje 30. kolovoza, na Dan hrvatskih mučenika, biskup mons. Mile Bogović."
k4
Brojač posjete:
30795
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016