ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Na današnji dan zapaljena crkva Presvetog Trojstva
crkva
Eto, danas se navršava 23 godine kako je „neprijatelj“ (a to je službena terminologija koja se nameće u Hrvatskoj), a kojega valja definirati kao Jugoslavensku (ne)narodnu armiju, potpomognut s domaćim snagama odmetnutih Srba zapalilo otočku crkvu Presvetoga Trojstva. Posao su uspješno obavili jer poznavatelji i živi svjedoci kažu da je korišteno fosforno (dakle: zapaljivo) streljivo i da se nemilice „šicalo“ iz kruga kasarne.

Kako je paljenje katoličke crkve u Otočcu već jednom u pokušano (25. kolovoza u 18,50 sati), naporom otočkih vatrogasaca požar je ugašen pod minobacačkim projektilima. No ovoga puta gašenje nije bilo moguće, po Otočcu se sve prašilo od projektila i pucnjave. Streljivo je probilo lim krova, uhvatila se drvena krovna konstrukcija i crkva je počela gorjeti. Pod takvom paljbom ništa se nije moglo učiniti, već nemoćno gledati kako u ognju nestaje krov crkve, kako se urušava, kako gori krov tornja i kako se čuju mukli udarci pada crkvenih zvona. Od crkve su ostale zidine, začađali toranj je stršio u nebo poput kakva patrljka, „neprijatelj“ je postigao svoj cilj.

Ali, zidovi crkve nisu Crkva. Crkva je u vjernomu narodu, i da bi se zatrla Crkva mora se zatrti i sam narod. To „neprijatelju“ ipak nije uspjelo. A zidine su obnovljene, krov je podignut, štete se još uvijek saniraju, uređenje unutrašnjosti još zorno podsjeća na ta nemila ratna vremena, ali Crkva živi. Na veliku žalost „neprijatelja“, koji u nekima novim vremenima puca iz sasvim drugih oružja po neuništivoj Crkvi.

M. Kranjčević
Brojač posjete:
30669
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016