ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Dobročinitelji
U Švici održan sastanak svećenika Otočkoga dekanata
O
U župnom domu u Švici održan je 1. prosinca radni susret svećenika Otočkoga dekanata. Nakon molitve Srednjega časa, svećenike je pozdravio dekan mons. Tomislav Šporčić, otočki župnik i biskupijski generalni vikar, ter je prema predviđenom dnevnom redu najprije pročitao dio Statuta o dekanima, po odredbi biskupa Mile Bogovića koji je nedavno potvrdio izbor novih dekana u cijeloj biskupiji. Istodobno, budući da taj Statut također predviđa ulogu dekanatskog zapisničara (tajnika), na tu dužnost, koju Otočki dekanat nije imao, izabran je don Anđelko Kaćunko, župnik Kompolja, Brloga i Vratnika.

Slijedilo je potom predavanje o temi Svećenik-ispovjednik i neka pitanja bračnog morala, koje je održao don Anđelko Kaćunko. Tu su temu, kako je predavač na početku istaknuo, potaknula barem tri razloga. To je najprije nedavno održana "famozna" Sinoda o obitelji, koja je potaknula mnoge prijepore, polemike i lavinu zbunjujućih napisa u javnim medijima. Drugi razlog je najava prodaje tzv. kontracepcijske pilule "za dan poslije" bez recepta (a riječ je zapravo o abortivnom sredstvu, koje "abortivni lobi" želi javno prodavati kao kruh i mlijeko, ali još uvijek nailazi na otpor tzv. "konzervativnih snaga kojima je Crkva na čelu…")! A treći razlog je predstojeće adventsko odnosno predbožićno ispovijedanje u dekanatu, u kojemu sudjeluju svi svećenici. Predavač se u prvom dijelu izlaganja kratko osvrnuo na sadržaj "Relatio Synodi" Treće izvanredne opće biskupske sinode: "Pastoralni izazovi vezani uz obitelj u kontekstu evangelizacije" (5.-19. listopada 2014.), zadržavši se malo duže na njezinu trećem dijelu, koji je "konkretniji i pastoralno praktičniji" i u kojem su dvije točke - Liječiti ranjene obitelji (rastavljeni, rastavljeni neoženjeni, rastavljeni i ponovno oženjeni, jednoroditeljske obitelji) (br. 44-54) i Pastoralna pozornost prema osobama istospolne orijentacije (br. 55-56) – koje u glasovanju na Sinodi imale najviše protivnika, a u javnosti prikazane kao "senzacionalne i revolucionarne".
U drugom dijelu izlaganja don Anđelko je prikazao nekoliko "najpraktičnijih" točaka dokumenta "Priručnik za ispovjednike", koji je 1997. objavilo Papinsko vijeće za obitelj, i u kojem se izlaže nauka Crkve ter donose upute ispovjednicima upravo glede nekih pitanja bračnog ćudoređa. Na samom početku se ističe, naglasio je predavač, da je to Vademecum i da je sastavljen "od izričaja koje ispovjednici moraju imati na umu u služenju sakramenta pomirenja, kako bi mogli supružnicima bolje pomagati za kršćansko življenje njihova očinskog odnosno majčinskog poziva u osobnim i društvenim okolnostima". Dokument ističe također važnost jasnog izlaganja crkvenog nauka o braku i obitelji zaručnicima u pripravi za vjenčanje, kao i u ispovjedaonici kada "pokornik postavlja pitanja ili traži objašnjenja glede određenih pitanja, (a) ispovjednik mora prikladno odgovoriti, ali uvijek razborito i obzirno pazeći da ne odobri kriva mišljenja". Na kraju izlaganja don Kaćunko je istaknuo neke završne odredbe za ispovjedničku praksu kad je riječ o sprječavanju začeća i abortusu, "prekršajima koji su po sebi teški protiv Božjega zakona". Zaključio je poticajem na veliku odgovornost pri služenju sakramenta pomirenja, jer će, prema svetopisamskim riječima koje se odnose i na svećenike i na sve vjernike, "svatko od nas za sebe Bogu dati račun" ter da će se, kako je Isus naglasio, mnogo iskati od onoga kome je mnogo dano odnosno "kome je mnogo povjereno, više će se od njega iskati".

U kratkoj raspravi koja je slijedila naglašeno je, baš kako i spomenuti dokument ističe, da svećenici, kako u vjerskoj pouci i pripravi zaručnika za vjenčanje tako i u sklopu sakramenta pomirenja, budu složni i u "potpunoj vjernosti crkvenome učiteljstvu glede zloće sprječavanja začeća (kontracepcije), poglavito kada je riječ o ispovijedanjima na velikim hodočašćima, a sva pastoralna iskustva valja prenositi mlađim svećenicima na susretima trajne formacije. Mons. Šporčić je istaknuo kako je moguće i sve obiteljske susrete prikladno iskoristiti za važne pouke s područja obiteljskog i bračnog ćudoređa, kao i blagdan Svete Obitelji i proslavu Dana života. Izvijestio je također o planiranom dekanatskom susretu obitelji, koji će se održati sredinom siječnja u Otočcu u prigodi slavlja Sv. Fabijana i Sebastijana koje je predvoditi biskup Valter Župan, koji je pri HBK zadužen za pastoral obitelji.
Time je već dijelom dotaknut Pastoralni plan u Dekanatu za 2014/15. godinu, što je obvezatan sadržaj istaknut i u Dekanatskom statutu, pa je dekan Šporčić naveo deset aktivnosti koje već postoje ter potaknuo svećenike da još zauzetije i složnije u njima sudjeluju. U te sadržaje spadaju dekanatski sastanci, adventske i korizmene ispovijedi, međužupno i međužupničko pomaganje u pripravi proslave župnog patrona, tečaj o braku, izdavanje dekanatskoga godišnjaka "Vrilo", emisija Put, Istina i Život na Hrvatskom radiju Otočac, korizmeno hodočašće na Udbinu, povrjemene tribine, predavanja i susreti, dekanatsko ili biskupijsko godišnje hodočašće, i Tečaj vjere.

Zatim su svećenici složili program adventskog odnosno predbožićnog ispovijedanja u dekanatu, prema sljedećem rasporedu (uz dogovor da u svim župama ispovijedanje odnosno pokorničko bogoslužje počinje u 17,00 sati):
utorak 16. prosinca: Kuterevo i Krasno
srijeda 17. prosinca: Sinac i Vrhovine
četvrtak 18. prosinca: Ličko Lešće i Prozor
petak 19. prosinca: Otočac
subota 20. prosinca: Brinje (i u Otočcu u 9,00 sati za djecu)
ponedjeljak 22. prosinca: Kompolje i Švica
utorak 23. prosinca: Križpolje i Jezerane.

Na kraju radnoga dijela susreta dekan je potaknuo župnike koji još nisu predali materijale za "Vrilo" da to učine urgentno ter je zabilježio broj primjeraka koji je potreban za raspačavanje u svim župama dekanata, a dogovorena je i nova cijena zbog povećanih troškova pripreme i tiska. Mons. Šporčić najavio je također predavače za sljedeći termin Tečaja vjere – č. s. prof. Nela Gašpar i mons. dr. Richard Pavlić (6. prosinca, od 9,00 do 13,00 sati u Otočcu), kao i dva termina sljedećeg tečaja o braku – 27.-28. veljače i 6.-8. ožujka sljedeće godine, također u Otočcu. Na završetku sastanka dekan Šporčić je priopćio da će sljedeći susret biti međudekanatski ili dekanatski (u veljači sljedeće godine, a održao bi se u Kompolju koje je, zbog radova na župnoj kući, ovaj put domaćinstvo prepustilo susjednoj Švici, što je župnik Mile Rajković s radošću prihvatio).

Dekanatsko svećeničko druženje završeno je izvrsnim bratskim ručkom u gostionici "Kod Manje" u Gorićima.

Don Anđelko
Brojač posjete:
42969
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016