ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Poslanica biskupa Mrzljaka za nedjelju Caritasa u znaku obitelji
caritas1
Predsjednik Hrvatskog Caritasa biskup Josip Mrzljak, za Nedjelju Caritasa 14. prosinca 2014. uputio je poslanicu, naslovljenu "Obitelj – svjedok zajedništva, vjere, života i ljubavi".

1. Obitelj – Crkva u malom

U brojnim crkvenim dokumentima obitelj se naziva "Crkva u malom" ili "obiteljska crkva“. Opća Crkva i „Crkva u malom“ prvenstveno su zajednice života i ljubavi. Prevažna je uloga kršćanskih obitelji da prihvate i žive svoju odgovornu, važnu i nezamjenjivu ulogu, da Crkva preko njih živi i oživotvoruje svoje poslanje koje je primila od Krista, a to je zalaganje za ostvarenje Kraljevstva Božjega. U tom smislu Direktorij za obiteljski pastoral Crkve u Hrvatskoj ističe kako je obitelj pozvana svetošću svoje ustanove promicati svekoliki rast i sazrijevanje svakoga svojega člana – po naviještanju Radosne vijesti svakom svom članu, po otvorenosti svakom novom životu, po prinošenju svakodnevne životne zbilje kao žrtve Bogu ugodne te po iskustvu i svjedočanstvu zajedništva - sudjelujući u evangelizaciji svojih članova i cijeloga svijeta.

Isusov poziv: "Pođite po svem svijetu, propovijedajte evanđelje svemu stvorenju", odnosi se na osobit način na svaku kršćansku obitelj u našem, hrvatskom društvu, koje postaje sve više sekularizirano; osobitu važnost pri tome ima navještaj udaljenima od Crkve, onima koji imaju pogrešnu sliku o Bogu i različitim tražiteljima Boga.

Papa Benedikt XVI. ističe kako "nijedan narod, ako želi dati društvu uistinu čovječno lice, ne može zanemariti dragocjenost obitelji, utemeljene na ženidbi". Kršćanska je ženidba posadašnjenje saveza između Krista i Crkve, koji je zapečaćen krvlju Kristova križa, a ponazočuje se i ostvaruje u slavlju Euharistije. Kršćanski supružnici nalaze u Euharistiji izvor, iz kojega ključa, iznutra se oblikuje te trajno oživljava njihov bračni savez. Svetošću svoga života i snagom Kristovih sakramenata posvećuju jedno drugo i svoju obitelj. Izvorište, vrhunac i središte molitvenog života obitelji jest slavljenje nedjeljnog euharistijskog otajstva. U daru Euharistije kršćanska obitelj nalazi temelj i dušu svoga zajedništva i poslanja.

Ponosimo se, dragi vjernici, pokladom vjere naših predaka i pokažimo da želimo i danas, živeći u slobodnoj i samostalnoj Domovini, biti prepoznatljivi po zajedništvu naših obitelji, u kojima se svakodnevno moli i vjeruje, uči o ljubavi prema Bogu i ljudima. Pokažimo svojim životom da nam je obitelj blago i jamac budućnosti, škola života, škola vrijednosti, koje nas, okrijepljene darom, vjere vode vječnom životu.

2. Obitelj – primjer zajedništva u kojem živi Bog

Hrana kršćanskog obiteljskog života jest molitva, a slavljenje nedjeljnog euharistijskog otajstva trebalo bi biti izvorište, vrhunac i središte molitvenog života svake kršćanske obitelji. Potičem vas stoga i pozivam: dolazite zajedno na nedjeljnu sv. Misu! Obnovite zajedničku obiteljsku molitvu! Izmolite svi zajedno jednom dnevno: Ispovijest vjere Hrvata katolika!

Supružnici, svakodnevno obnavljajte zavjet bračne vjernosti! Budite očevi i majke koji djecu nadahnjuju svojim životom. Budite otvoreni za svaki novi život. Naučite svoju djecu moliti i raditi, da izrastu u odgovorne, poštene i vjerne ljude. Ne bojte se križeva koje nam donosi život, ta Isus Krist nam po križu donosi vječno spasenje.

Razgovarajte jedni s drugima. Brinite jedni za druge. Gradite i podržavajte ono što je dobro u nama. Danas, kada su mnoge naše obitelji u krizi – materijalnoj i duhovnoj i moralnoj – kada se ne mogu same nositi s oskudicom, bolesti, dugovima, pokažimo da mislimo na njih. Pokažimo da nisu sami.

Papa Franjo poziva nas da gradimo kršćanski brak na "kamenu ljubavi", da se ne bojimo reći "da, uzimam" zauvijek. To "zauvijek" postaje moguće svakodnevnim povjeravanjem Isusu. To "zauvijek" nije samo pitanje trajanja. Brak se ne smatra uspješnim samo zato što traje. Važna je i kvaliteta braka. Ostati zajedno i znati kako voljeti jedan drugoga vječni je izazov s kojim se suočavaju svi kršćanski bračni parovi – to je bila tema Sinode koja je u listopadu održana u Rimu. Sveti Otac poručuje nam: "U molitvi Očenaš kažemo ‘Kruh naš svagdanji daj nam danas’. Bračni parovi moraju naučiti moliti ‘Ljubavi naše daj nam danas‘, trebaju naučiti voljeti i brinuti jedno o drugom. Što se više prepuštate Gospodinu" – rekao je papa ove godine na blagdan sv. Valentina - "više ćete ljubavi imati za ‘zauvijek’, bit ćete osnaženi i moći ćete prebroditi svaku poteškoću.“

3. Pomoć obiteljima sudjelovanjem u božićnoj akciji Hrvatskog Caritasa „Spremni za dobro!“

Treća nedjelja došašća već je više godina odlukom hrvatskih biskupa Nedjelja Caritasa. To je prigoda da svojim milodarima podupiremo župni, biskupijski i nacionalni Caritas i pokažemo zajedništvo s našim obiteljima koje trpe razne oskudice. Prikupljenim milodarima pomozimo im ublažiti grubu svakodnevicu. Dajmo svoj prilog: novčani, prema mogućnostima, i ne manje važno - molitveni.

Osim toga, kroz cijelo vrijeme Došašća u svim župama možete pomoći potrebitim obiteljima i sudjelovanjem u ovogodišnjoj akciji "za 1000 radosti" Hrvatskog Caritasa koja se odvija pod nazivom „Sve je moguće!“. Potražite kod vašeg župnika narukvice namijenjene majkama, očevima, bakama i djedovima. Darujte 5 kn, a narukvicu ponesite kući, darujete ju ili je nosite sami, i tako pomozite obiteljima u potrebi. Poruke na narukvicama su: RADO DARUJEM - GRADIM ZAJEDNO - SPREMNO OPRAŠTAM - VOLIM VJERNO. Nosite ih ponosno noseći u svijet poruku nade. Snažimo naše kršćanske obitelji voleći vjerno, gradeći zajedno, spremno opraštajući i rado darujući. Pripremajmo se tako već sad uzajamnim pomaganjem za 2. nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji na Trsatu.

Završavam riječima nedavno završene Sinode: „Biskupska sinoda okupljena oko Pape upućuje svoj pozdrav svim obiteljima na svijetu s njihovim radostima, teškoćama i nadama. Posebno osjećam dužnost zahvaliti Gospodinu za velikodušnu vjernost kojom mnoge kršćanske obitelji odgovaraju na svoj poziv i poslanje. Čine to s radošću i vjerom i kada u svome obiteljskom životu naiđu na prepreke, nerazumijevanja i trpljenja. Te obitelji zavrjeđuju uvažavanje, zahvalnost i ohrabrenje čitave Crkve i ove sinode.“

Dragi dobročinitelji, zahvaljujem u ime svih kojima pomažete svojim materijalnim prilozima i svojim molitvama te vam svima želim obilje radosti u slavlju božićnoga otajstva!

†Josip Mrzljak
predsjednik Hrvatskog Caritasa
mrzljak
Brojač posjete:
32009
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016