ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Svetkovina Tijelova
t7
Svetkovina je Tijelova, neradni je dan proglašen 2001.godine. Tijelovo je blagdan kojim Katolička crkva slavi Tijelo Isusovo, u četvrtak poslije svetkovine Svetog Trojstva,to je svetkovina u spomen na ustanovljenje Euharistije na Veliki četvrtak.
Središnje euharistijsko slavlje u 10 sati u crkvi Presvetog Trojstva u Otočcu predvodio je i propovijedao mons.mr.Tomislav Šporčić generalni vikar biskupije, dekan i otočki župnik u zajedništvu s fra Vatroslavom Frkinom iz Zagreba, te don Jurom Ladišićem pastoralnim suradnikom za slijepe i slabovidne. Poslužitelj oltara bio je sjemeništarac Kristijan Pajdaković.
t14
Na Misi je bilo posebno svečano jer su ovogodišnji provopričesnici bili u bijelim haljinicama, uz njih u svetištu – prezbiteriju bili su i ovogodinji krizmanici, a uz veliki broj vjernika u Crkvi je bila i grupa od 50-tak vjernika iz Zagreba, tu su kao i svake godine članovi DVD-a Otočac limena glazba i operativci koji su nosili baldahin ( nebo).

U svojim razmišljanjima župnik je kazao: Kroz povijest Crkva okuplja ljude na jedno mjesto. Treba se okupiti oko Isusa, treba doći na jedno mjesto. Možemo stajati jedni uz druge jedino ako smo najprije pod Gospodinovim vodstvom hodali jedni k drugima. Možemo doći Gospodinu u ovom izlaženju i hodati naprijed, u kojem prekoračujemo svoje vlastite predrasude, svoje granice i prepreke, idemo naprijed, idemo prema njemu, idemo onamo gdje možemo susresti jedan drugoga.
t22
Poslije Mise, krenula je procesija. Župnik nosi u pokaznici Presveto Tijelo Kristovo. Za to vrijeme zvone zvona, a staza kojom župnik i procesija ide posuta je cvijećem. Iznad župnika u procesiji nosi se baldahin (nebo). Uz put gdje procesija prolazi, na četiri postaje – oltara isti su okićeni cvijećem – prvopričesnici u svojim košaricama posipaju latice cvijeća, a DVD-a puhački orkestar svirao je pobožne crkvene pjesme u čast Presvetog sakramenta. Procesija ide redom do četiri oltara, koji su postavljeni na četiri strane svijeta. Kod svakog oltara procesija se zaustavila, pjevali se dijelovi četiri evanđelja i dao se blagoslov sa Presvetim. Oltari se rade na četiri strane svijeta jer su svi narodi pozvani da povjeruju u Spasitelja Isusa Krista, a sva četiri evanđelja se pjevaju jer sva evanđelja svjedoče da je Isus Krist stvarno nazočan u Presvetom oltarskom sakramentu.
t52
U procesiji obično, iza križa, idu muškarci, školska djeca, mladež, barjaci , svećenik koji nosi Presveti sakrament pod baldahinom,pjevači a iza ide ostali puk.
t54
Poslije blagoslova kod četvrtog oltara, procesija se vratila u crkvu, a dok se ulazilo u crkvu, zbor pjeva svečani „Te Deum“ ( „Tebe Boga hvalimo“). Nakon toga „Tantum ergo“ („Divnoj dakle“) sa blagoslovom sa Presvetim, molitva, te Pohvale Imenu Božjemu.
t64

Galeriju slika pogledajte na FB - Fejsu župe Otočac
Brojač posjete:
30378
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016