ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Novo vanjsko osvjetljenje otočke crkve
m11
OTOČAC – Stari narod je znao reći kada je kod nekoga dobro bilo rasvijetljeno, kada noću ima dosta svjetla, da „svitli kaj u crikvi“. Eto, crkva je ljudima bila pojam osvijetljenosti, u pravilu su to bili oveći kristalni lusteri s mnogo svijeća, a narod, on je svoje kuće rasvjetljivao nekada davno „lučima“, a kasnije „svićon“, što je podrazumijevalo petrolejku ili „laternu“. Prilično slabašna rasvjeta.

No došla su i neka nova vremena da se „crikve“ ne osvjetljavaju samo iznutra, već i izvana. Ima tome nekoliko dana da je tako osvijetljena i otočka crkva Presvetog Trojstva, zabljesnula je odjednom u pravim slapovima svjetlosti, dobivši na svojoj monumentalnosti, ali i arhitektonskim značajkama umjerena barokna sloga.

Istina je da je ova crkva odavna bila rasvijetljena izvana, no bio je to drugi tip rasvjete, iz reflektora. Prigodom uređenja okoliša ove crkve postavljena je i nova elektroinstalacija oko crkve, s tim da su promijenjena i rasvjetna tijela. Ugrađena su na čelnoj i zapadnoj bočnoj strani u samo tlo pa snopovi svjetlosti osvjetljavaju lezene na fasadi, dajući poseban vizualni doživljaj.

Kako su postavljena i tri stupa s reflektorima, dva do Promenade i jedan kod župnog stana, namijenjena osvjetljavanju tornja, valjat će ih samo „poštelati“ pa će crkva Presvetog Trojstva doći do puna izražaja.

Lijepo.Tekst: M.Kranjčević

Foto: I.Bižanović
Brojač posjete:
2512162
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016