ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Katehetski dan Gospićko-senjske biskupije
mm1
Katehetski dan za vjeroučitelje Gospićko-senjske biskupije počeo je u subotu 5. rujna pokorničkim bogoslužjem koje je u gospićkoj katedrali Navještenja BDM predvodio o. dr. Daniel Koraca, DI. Misno slavlje zatim je predslavio generalni vikar mons. mr. Tomislav Šporčić u koncelebraciji s dr. Koracom, predstojnikom KU biskupije vlč. Nikolom Turkaljem i vlč. Stankom Smiljanićem. Zborom vjeroučitelja ravnao je uz orguljsku pratnju prof. Franjo Puškarić.

Mons. Šporčić u propovijedi je na tragu evanđelja o ozdravljenju gluhonijema čovjeka poručio da smo često u mnoštvu ljudi prezaposleni da bismo mogli čuti sami sebe, pa čak i Isusa. Ponekad se bojimo biti sami sa sobom u tišini svoga doma, a osobito sami s Bogom u tišini svoga srca. Zbog toga često plaćamo visoku cijenu – nikada ne doživimo Božji dodir. Često se pitam kako to da i naši župljani a posebno mladi i to oni odrasliji – viši razredi tako teško prihvaćaju pouku evanđelja. Imam dojam da se toga na svoj način "stide". Kao da im je sramota biti pobožan, dobar, poslušan. Pa kada to jesu ne žele to i pokazati. Zašto takvo stidljivo stavljanje križa ne sebe, zašto je tako teško u crkvi pokleknuti? Trebalo bi biti s njima osobniji, bliži, odvojeno od mnoštva, od oka drugih. Pozivamo sve, posebno naše mlade, učenike svih škola da s početkom nove školske godine i vjeronaučne godine svrate pozornost i ljubav prema Kristu, Spasitelju koji nas želi izliječiti i osposobiti za slušanje veličanstvenih djela Božjih u prirodnom i nadnaravnom životu, da ih usvajamo i da nam dade snagu ispravnog govora o našim bližnjima i o svim stvarnostima života, zaključio je mons. Šporčić

Katehetski dan nastavljen je u ordinarijatu gdje je mons. Šporčić podijelio kanonske mandate dijelu vjeroučitelja. Godina milosrđa pastoralna je tema za Crkvu u svijetu za novu pastoralnu godinu pa tako i za Gospićko-senjsku biskupiju. Predavanje je održao dr. Koraca, istaknuvši da se ljubav očituje u djelima a ne riječima, a Božje milosrđe središnje je u naviještanju evanđelja. U godini smo u kojoj slavimo jubilej, 50 godina od Drugoga vatikanskog koncila kome je u središtu ljubav. Milosrđe je središnja poruka Novog zavjeta u kome je Crkva oaza milosrđa; a 8. prosinca otvorit ćemo vrata bazilike Sv. Petra u Rimu ali i vrata svih naših katedrala i crkava za jubilarni oprost. Taj čin treba doživjeti kao važno hodočašće uz sakrament pomirenja, poručio je.

Uz Katehetski dan održano je po tradiciji u Gospiću i prvo stručno vijeće za vjeroučitelje osnovnih i srednjih škola Gospićko-senjske biskupije za vjeronaučnu godinu 2015/16. U nazočnosti 46 vjeroučitelja voditeljica stručnog vijeća Ivona Rendulić govorila je o "Nastavi vjeronauka unutar smjernica kurikularne reforme".

Novi sustav obrazovanja uključuje sve više informacija koji od učenika čini robota bez kreativnosti i kompetencija. Upravo je cilj kurikularne reforme da razriješi ta pitanja razvijanjem funkcionalne pismenosti i primjerenih kompetencija. U nastavi vjeronauka usmjerenost treba biti prema odgojno-obrazovnim ishodima uz njihovo jasno određivanje. Kurikularni krug zatvaraju učenik, ishodi, sadržaji, metode i vrednovanja, zaključila je Rendulić. Zatim je pohvaljen vjeroučitelj Željko Mucić iz osnovne škole Cetingrad koji je izradio Godišnji plan i program za nastavu vjeronauka za osnovne škole prema danim smjernicama, dok će taj isti za srednje škole izraditi Ana Stipetić iz gimnazije Bernardina Frankopana iz Ogulina.

Rendulić je u nastavku podnijela izvješće za rad stručnog vijeća za proteklu školsku godinu. Tijekom godine ona je uz suradnju ogulinskih vjeroučitelja izradila priručnik za župnu katehezu za 2. i 3. razred osnovne škole od 180 stranica, dok izrada istoga za 7. i 8. razrede još stoji radi slabog odaziva ostalih vjeroučitelja. Izvješće o radu Katehetskog ureda podnio je predstojnik vlč. Nikola Turkalj.
mm2
Brojač posjete:
2626193
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016