ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Blagdan Male Gospe i blagoslov malene djece
o2
U utorak, 8. rujna o. g. u Otočcu svečano je proslavljen blagdan Male Gospe. U 11 sati Sv. Misa bila je u crkvi Majke Božje u Poljicima koju je predvodio mons.mr. Tomislav Šporčić.

Lijepo i ugodno vrijeme, ali i sam marijanski blagdan potaknu je veći broj vjernika u ovu crkvu nego li to biva u drugim prilikama. U homiliji je predvoditelj istaknuo značajnost proslave blagdana rođenja I to samo slavlje Isusova rođenja za Božić, rođenja sv. Ivana Krstitelja, 24. lipnja i rođenja Bl. Dj. Marije, 8. rujna. Blagdani drugih svetaca redovito se proslavljaju u godišnjicu njihove smrti s čime se želči naglasiti da se rađaju za drugi život. Blagdan Marijina rođenja liturgija stavlja 8. rujna jer u to vrijeme Židovi su slavili početka nove godine. Kršćani slave Mariju kao početak boljeg - vječnoga života koje nam dolazi preko Marije. Kao što je Krist novi Adam s kojim je dana mogućnost rađanja novoga čovjeka tako je Marija nova Eva - koja je majka novoga čovjeka.

Večernja misa bila je u župnoj crkvi Presvetog Trojstva. A predvodio je i propovijedao preč. mr. Antonio Čutura, župnik cvitovački i dekan slunjski. Osim župnika mons.Šporčića koncelebrirali su don Anđelko Kaćunko i vlč. Jure Ladišić. Crkva je bila popunjena mnoštvom roditelja što s malenom i što s malo većom djecom. Ovo je već 12. godina što na Malu Gospu u Otočcu priređujemo blagoslov malene djece ali nikad nije bilo ovoliki broj djece. Očito je pogodovalo to da je misa bila u župnoj crkvi koja ima veliki prostor, mnogo klupa za sjeđenje i smještaj malene djece. Pjevao je Dječji zbor "Anđeli" pod vodstvom Gabrijele Degoricija i s. Ljubomire Lešić. Nije smetalo što su maleni uz slušanje pjesme neka plakala, druga galamila i šetala po crkvi među mnoštvom drugih. Propovijed preč. Antonio Čutura govorio je glasno i jasno. Temeljio je svoj govor na poslanici Sv. Pavla ap. Rimljanima i evanđelju po Mateju gdje se govori o Isusovom rođenju. Naglasio je onu osnovu istinu naše vjere. A ta je da nas je Bog prvi ljubio te On kroz svu ljudsku povijest "hita" da spasi čovjeka. Bog nas je odabrao i predodredio kako kaže Sv. Pavao. Stoga nema razloga da se bojimo. Sv. Pismo na toliko mjesta u različitim prilikama ponavlja poziv čovjeku da se ne boji. Čovjek se često zbog svoje slabosti i teškoća prilika u kojima živi boji prihvatiti poziv koji mu Bog namjenjuje. Ljudski život je sam po sebi ugrožen pod raznim vidovima. Samo ga Bog može spasiti. Potrebno je da ga živimo u predanosti u volju Božju. Potrebno je da ju upoznamo i prihvatimo.

Većina odraslih na misi pristupili su i sv. Pričesti. A na kraju mise obavio se je i obred blagoslova djece koju je zajedno sa Župnikom predvodio gost - propovjednik. Dok su se djeca blagoslivljala blagoslovljenom vodom roditelji su stavili znak križa na čelo svog djeteta. Svako dijete je od svećenika primilo i poneku svetu sličicu. Roditelji su pozvani da iduće nedjelje dođu sa svojom starijom djecom koja su započela novu školsku godinu dođu te se pripreme za prijavu djece za župnu katehezu.
o1
Slavljenje Euharistije
s1
Brojač posjete:
30305
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016