ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Predstavljena knjiga „Župa sv. Križa u Ogulinu - Lumen fidei"
a1
Ogulin, (IKA) - U petak 11. rujna u Ogulinu je u događanjima uoči proslave crkvenoga goda grada Uzvišenja sv. Križa svečano predstavljena knjiga „Župa sv. Križa u Ogulinu“ - Lumen fidei. Riječ je o kapitalnom djelu koje je ponajviše posvećeno svim župnicima, kapelanima, redovnicima i redovnicama koje su pastoralno djelovali u župi Ogulin ili sami potječu iz ogulinske župe i Ogulinskog dekanata. Knjiga je predstavljena u župnoj crkvi sv. Križa.
Knjiga je rezultat rada više autora na čelu s Marijom Magdić. Medu ostalima župnik u Ogulinu od 1956 – 1964. Bio je i tadašnji pomoćni biskup senjsko -modruški , a poslije i nadbiskup riječki mons. Josip Pavlišić, kojem je bio najprije kapelan a poslije dugogodišnji župnik mons. Juraj Petrović. Njega je naslijedio vlč. dr. Đuro Puškarić, sada župnik u Rukavcu,a njega nasljeđuje (1992) sadašnji župnik otočki mons. Tomislav Šporčić, a njega (2004) mons. mr. Tomislav Rogić, župnik i dekan na Udbini.
Na ovoj promociji govorili su: mons. dr.Mile Bogović, biskup gospićko-senjski, don Anton Šuljić, te priređivači ovog izdanja knjige vlč. Robert Zubović, župnik i dekan ogulinski, urednica prof. Marija Magdić , Đurđica Salamon, Marija Škvorc i Milkica Trninić.

Đurđica Salamon Pađen istaknula je tehnička svojstva knjige uz činjenicu da je ponosna na svoj identitet u čemu joj je pomogla i sama knjiga posebno poglavlje o ogulinskim župnicima od 1723. godine do danas. Don Anton Šuljić je knjigu nazvao krvnom slikom Ogulina i ogulinskog kraja. U njoj se pokupila prošlost i sadašnjost i svjedočanstvo velike koalicije Ogulina i njegove Crkve i naroda. Knjiga je veliko svjedočanstvo vjere i kulture bez koje ne možemo shvatiti svoje korijene koji su duboko posijani u duhovnosti. Milkica Trninić je govorila o župnicima i kapelanima a Marija Škvorc o ogulinskim svećenicima i redovnicima. Svoj osvrt na kraju je dao gospićko-senjski biskup Mile Bogović. „ Prvo, ovakva knjiga nije mogla nastati nigdje drugdje u biskupiji doli u Ogulinu jer nigdje nema toliko kvalificiranih vjernika laika u kojima je jako svjetlo vjere. Druga stvar je da je knjiga polučila odličan rezultat i da je posljedica mara i znanja njenih autora. Značajno je također da je ona posljedica inicijative vjernika laika a župnik je samo dao podršku. Divim se zanosu i velikom plodu rada na stvaranju knjige za koju su se uz enciklopedijske koristili i arhivski izvori".

U umjetničkom dijelu nastupila je sopranistica iz Ljubljane Irena Preda, koja je podrijetlom iz Ogulina a svoj nastup je donirala u čast svoje bake Kate Piškur. Na orguljama pratio ju je maestro Josip Magdić.
og1
Brojač posjete:
2626278
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016