ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Svećenička skupština Gospićko-senjske biskupije o Godini milosrđa
O
Osma Skupština svećenika u Gospićko-senjskoj biskupiji održana je 19. listopada u biskupskom ordinarijatu u Gospiću. Nakon molitve Trećega časa biskup dr. Mile Bogović pozdravio je svećenike i potom učinio uvod u rad Skupštine.

Potom je senjski župnik i profesor KBF u Rijeci dr. Richard Pavlić održao razmatranje o Božjem milosrđu, prema papinoj buli najave izvanrednoga Jubileja milosrđa "Misericordiae vultus". Izlaganje je imalo dva dijela – glavni naglasci toga dokumenta pape Franje ter smjernice i odredbe za opću Crkvu, s prijedlozima ostvarenja u Gospićko-senjskoj biskupiji. U raspravi koja je slijedila, posebno pod vidom konkretne primjene papinih ideja, svoj su poseban doprinos dali upravitelji svetišta u Oštarijama, na Krasnu i na Udbini, tj. pop Ante Luketić, vlč. Mario Vazgeč i mons. Tomislav Rogić, a potom i ogulinski župnik i dekan preč. Robert Zubović.

Poslije kraće stanke, biskup Bogović je izvijestio o stanju odnosno o promjenama i novostima u biskupiji od prošle skupštine ter posebno predstavio svećenike iz triju redova (salezijanca, kapucina i trećoredca) koji su se pridružili prezbiteriju Gospićko-senjske biskupije i uključili u pastoral, a potom je dao izvješća i obavijesti o radu biskupijskih ustanova i ureda (Kaptol, Kancelarija, Katehetski, Ekonomat i Caritas). Zatim je mons. Rogić učinio sažet godišnji pregled rada biskupijskih povjerenstava - za zvanja, ministrante, medije, župna pastoralna vijeća, obitelj, pjevačke zborove, pastoral Roma, katehezu, mlade ter misije.

Nakon toga slijedila je razrada pojedinih događaja biskupijskog pastoralnog plana za godinu 2015./16., koju je dao generalni vikar mons. Tomislav Šporčić, s posebnim naglascima na nekim točkama. Odmah potom mons. Šporčić je najprije izvijestio o netom održanom biskupijskom susretu Župnih pastoralnih vijeća u Otočcu, na kojem je vijećnicima održao predavanje o Godini milosrđa pod vidom sakramenta pomirenja profesor teologije u Zagrebu dr. Antun Tamarut, a zatim o planovima za novi turnus Tečaja za teološku kulturu laika, koji započinje u studenome, a održava se u Otočcu.

O dosad učinjenim pripremama za biskupijsko hodočašće u Poljsku, koje je planirano za travanj sljedeće godine, izvijestio je don Anđelko Kaćunko, a neke je informacije dodao preč. Zubović. Na kraju je povjerenik za mlade vlč. Josip Šimatović iznio planove za rad povjerenstva u novoj pastoralnoj godini, posebno izloživši pojedinosti za okupljanje krizmanika na dekanatskoj razini.

U završnom dijelu dnevnoga reda, uz osvrt na pojedine točke prethodnih izlaganja pod vidom provedbe u župnom pastoralu, spomenut je prijedlog uvođenja tzv. obiteljskog dara (što je praksa u nekim biskupijama), zatim značenje nekih "komunikoloških aspekata" koncelebracije, ter dokument pape Franje "Okružnica o značenju pružanja mira u misi". Rad skupštine završen je zaključnom biskupovom riječi, a svećeničko druženje bratskim objedom u blagovalištu ordinarijata.

(A.K.)
Brojač posjete:
31958
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016