ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Dan života i posjet članova zajednice "Mondo Nuovo"
ž9
Proslava „Dana života“, koja se prema odluci hrvatskih biskupa slavi prve nedjelje u veljači, prigoda je za zajedničko promišljanje o ljepoti dara ljudskoga života u svim njegovim fazama, njegovoj zaštiti i promicanju, kao i o različitim prijetnjama i ugrozama kojima je izložen.

Dan života (7. veljače 2016.) ove je godine uronjen u Izvanredni jubilej milosrđa kojim nas je papa Franjo želio potaknuti na trajno razmatranje otajstva milosrđa. On u Buli najave Jubileja piše da je milosrđe „temeljni zakon koji živi u srcu svake osobe koja iskreno gleda u oči svoje braće i sestara na putu života“ (br. 2). To milosrđe nužno uključuje i one koje ne možemo gledati u oči, poput nerođenog djeteta skrivenog u majčinoj utrobi, bolesnika na uređajima za održavanje života ili starije osobe koja više nema snage držati otvorenima svoje umorne oči. Nije dovoljno gledati samo tjelesnim očima! Valja nam se naučiti gledati i duhovnim očima, proničući sve dublje u otajstvo Božje milosrdne ljubavi! Mjera naše ljudskosti se prepoznaje u tome kako se odnosimo prema onima koji se nalaze na rubu društva, onima čiji se glas ne čuje. To se, u ozračju proslave Dana života, odnosi na djecu koja su na početku i starije osobe koje su na kraju života. Društvo u kojemu nema mjesta za djecu i starije „nosi sa sobom virus smrti“ (Papa Franjo). I mi u Hrvatskoj smo zaraženi tim virusom kad svojom šutnjom i nedjelovanjem pristajemo uz kulturu smrti i kulturu odbacivanja.
ž4
Demografska obnova Hrvatske nameće se kao žurna i prioritetna zadaća, kako na polju izrade strategija i politika gospodarskoga i regionalnog razvoja, tako i po pitanjima izgradnje stabilnoga socijalnoga okvira koji će uključivati sveobuhvatne i dugoročne mjere poput pružanja adekvatne pomoći zaposlenim roditeljima oko skrbi za djecu, zapošljavanje mladih, stambeno zbrinjavanje mladih obitelji, prilagođeno radno vrijeme te stvaranje većih mogućnosti za skrb o starijima, bolesnima i nemoćnima. Ipak, ključni preduvjet demografske obnove stvaranje je optimističnog ozračja i promjena mentaliteta prema braku, obitelji i djeci, kao važnim društvenim vrednotama bez čijeg osnaživanja nije moguće ostvariti željeni cilj. Samo to će zaustaviti ili barem usporiti negativne demografske trendove, zatim ih, postupnim i dugoročnim djelovanjem, preokrenuti u pozitivnom smjeru. U tome najveću odgovornost imaju državne institucije i sve razine vlasti kojima je zadaća stvarati zakonodavni okvir unutar kojega se potiču, razvijaju i oblikuju društveni procesi. Njima smo mi kao vjernici, članovi Katoličke Crkve, spremni dati svoj doprinos, kako u dijalogu i zajedničkom traženju rješenja sa svim zainteresiranim institucijama i ljudima dobre volje, tako i u konkretnim inicijativama i programima osnaživanja braka i obitelji pružanjem potpore svim onim bračnim parovima koji su spremni biti otvoreni životu, ali na različite načine bivaju u tome obeshrabreni i onemogućeni.

Danas je i peta nedjelja kroz godinu, sveta misa u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Otočcu služena je u 11 sati a predvoditelj je bio mons.Tomislav Šporčić, generalni vikar biskupije, dekan i župnik otočki.
ž5
U svojim razmišljanjima župnik je kazao kako čovjek u susretu s Isusom postaje ponizniji, prestaje živjeti u lažnim uvjerenjima. Mnogi se danas ne žele suočiti sa svojom realnošću, s istinom o sebi. Ljudi lažu sami sebe, žive u iluzijama. Kad čovjek ne spozna sebe, kadne sagleda svoje dobre i loše strane, ne može dobro vidjeti ni Boga ni bližnjega. Kad ima iskrivljenu sliku o sebi, onda ni slika o drugom ne može biti dobra. Ponizan čovjek cijeni drugoga, prepoznaje u drugome lijepe kvalitete, zahvalan je za tuđu dobrotu pa i za najsitniju uslugu. Ponizan čovjek prepoznaje i cijeni Božju dobrotu.
ž1
Danas u našoj Župi bili su i članovi zajednice „Mondo Nuovo“ iz Zadra. Oni su svjedočili o svom izlasku iz ovisnosti o drogi i pomaganju mladima u borbi protiv raznih ovisnosti. Na kraju mise su prodavali prigodne predmete. Skupljeni prilog upotrijebit će za život u njihovoj zajednici. Svoje svjedočanstvo iznio je mladić Jurica s otoka Ugljana kao bivši ovisnik o drogama. Isti je kazao kako je pokleknuo već od 13 godina i ušao u svijet droge. Mladost je proveo bez oca koji je bio na brodu, a majka nije mu mogla pomoći sama. Jurica je kazao kako je 20 godina bio u toj drogi, kako je bio sam bez prijatelja, da ga je zlo toliko obuzelo da nije znao kako dalje. Skupio sam snage i hrabrosti i otišao u Zajednicu, ovdje učim kako biti čovjek, kako pomagati drugima, ovdje nikada nisam sam. Evo sada u dvije godine i ja pomažem drugima - kazao je Jurica.
ž2
( Jurici je ovo već drugo gostovanje u našoj Župi...vjernici su ih tom prilikom i nagradili kupivši prigodne proizvode i med od Jurice )
Brojač posjete:
2512288
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016