Radni susret Otočkoga dekanata
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
U ponedjeljak, 8. veljače održan je župnoj dvorani u Sincu prvi ovogodišnji redoviti radni susret svećenika Otočkoga dekanata. Nakon okupljanja u župnoj kući, svećenici su najprije izmolili Treći čas, a potom je, nakon što je sve pozdravio dekan mons. Tomislav Šporčić, prema predviđenom dnevnom redu domaćin, župnik Sinca, vlč. Stanko Smiljanić održao razmatranje o temi "Gospodnje milosrđe u sakramentu sv. ispovijedi".

Slijedio je kratak razgovor o izlaganju i temi, a zatim se prešlo na aktualna pastoralna pitanja. Najprije su razmotrene biskupove smjernice za Godinu milosrđa ter je, nakon osvrta na ono što je već učinjeno, glede Papine inicijative "24 sata za Gospodina" odlučeno da u petak prije treće korizmene nedjelje, 4. ožujka, središnja crkva dekanata, tj. crkva Presvetoga Trojstva u Otočcu bude gotovo danonoćno otvorena s mogućnošću za sakrament milosrđa odnosno svetu ispovijed. Uz to, dogovoreno je će nakon prve korizmene nedjelje također svake srijede u otočkoj crkvi od 11 do 12 sati "dežurati" jedan svećenik da bude vjernicima na raspolaganju za sv. ispovijed. Voditelj te aktivnosti bit će vlč. Jure Ladišić, dušobrižnik slijepih i slabovidnih, a pomagat će mu vlč. Ivica Miškulin, župnik Ličkog Lešća, i don Anđelko Kaćunko, župnik Kompolja. Isto tako, vjernici će mogućnost za sv. ispovijed imati tijekom cijele Korizme svakoga petka od 17,30 sati, tj. prije večernje svete mise u Otočcu.

Glede planiranih biskupijskih hodočašća, dekan Šporčić je podsjetio da i u ovoj Korizmi svi dekanati po tradicionalnom rasporedu hodočaste na Udbinu. Otočki dekanat hodočasti na drugu korizmenu nedjelju, s novim rasporedom - pokorničko bogoslužje za hodočasnike će se upriličiti u otočkoj crkvi, a potom će biti križni put na Fortici, nakon čega se odlazi na svetu misu koju na Udbini predvodi biskup. O trenutnom stanju u organizaciji biskupijskoga hodočašća u travnju u Poljsku izvijestio je vlč. Kaćunko, a potom je dekan objasnio okolnosti glede hodočašća u zagrebačku Dubravu, također u travnju, u povodu prijenosa relikvija Sv. Leopolda Mandića.

U završnom dijelu susreta mons. Šporčić je izvijestio o kolokviju Vijeća HBK za život i obitelj na kojem su sudjelovali i biskupijski povjerenici za pastoral braka i obitelji, u Zagrebu 5. veljače, a obrađene su dvije teme – Demografski razvoj Hrvatske u žarištu i Unaprjeđenje priprave za brak. Dekan je na kraju podsjetio na korizmeni susret svećenika 15. veljače u Gospiću ter najavio Studijske dane koje u travnju u Osijeku priređuje Vijeća HBK za život i obitelj.

Nakon radnoga dijela susreta je domaćin vlč. Smiljanić pozvao kolege svećenike na druženje i zajednički objed u župnoj kući, gdje je nastavljen razgovor i rasprava o aktualnim temama crkvenog i društvenog života. Dogovoreno je da se sljedeći dekanatski susret održi 7. ožujka u Križpolju. ( A. K. )
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Brojač posjete:
23452
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016