Krštena Lucijana Kregar
kregar - krštenje
Na prvu korizmenu nedjelju, 14.veljače u župnoj crkvi služena se svečana sveta misa u 11 sati. Na misi u zajednicu krštenih primljena je djevojčica Lucijana Kregar iz Otočca, od oca Krunoslava i majke Ivane. Obred krštenja obavio je župnik mons.mr.Tomislav Šporčić.

Homletsko razmišljanje:
Iskustvo života uči nas da nema nikakva velika i plemenita plana i pothvata koji ne bi u isto vrijeme bio izložen kušnji. Svaki put smo suočeni s brojnim pitanjima o mogućnosti i opravdanosti našega plana, o načinu njegove provedbe, o sredstvima potrebnim za njegovo ostvarenje. Zato su prvi koraci uvijek teški i neizvjesni. I što je veći pothvat, veća je kušnja i teže ju je nadvladati.

Je li uopće moguće zamisliti veći pothvat od Isusova mesijanskog nastupa u Božje ime? Zato je taj pothvat naišao i na najveću moguću kušnju. Evanđelisti ne skrivaju da je i Isus morao proći kroz vatru kušnje prije nego je počeo propovijedati kraljevstvo Božje. Iako je na krštenju na nj sišao Duh Sveti, a Otac ga priznao svojim Sinom (Lk 3,22), u evanđelju ne slijedi odmah prikaz njegovih moćnih djela. Luka kao prvu scenu nakon Isusova krštenja donosi njegovu kušnju u pustinji (4,1-13), u kojoj Isus ima posla s glavnim protivnikom svoga programa, s đavlom. Luka je svoje izvješće tako oblikovao i u nj ugradio toliko simbolike i biblijskih citata, da ono poprima duboko teološko značenje ne samo za cijelo Isusovo poslanje, već i za njegove učenike i za Crkvu svakog vremena.

Samo mjesto kušnje, pustinja u Bibliji ima snažno simboličko značenje Božje blizine i čovjekova suočenja s njegovom voljom, ali i s granicama vlastite moći i zato i sa zavodljivošću napasti. Četrdeset dana podsjećaju na četrdeset godina kušanja naroda na putu u obećanu zemlju. Kao što je narod tek nakon pobijeđene kušnje zaslužio ući u obećanu zemlju, tako i Isus, Izraelov Mesija može tek nakon što je pobijedio svoga protivnika, đavla, preuzeti svoje mesijansko poslanje. Nadalje, Isus je u kušnji prikazan kao novi Adam koji ne podliježe zamamnim obećanjima napasnika, već ih pobjeđuje i tako omogućuje svima onima koji će ga slijediti nov odnos prema Bogu.

Euharistijsko slavlja animirao je crkveni zbor predvođen s.Ljubomirom a za orguljama bila je prof.Branka Bernardi
Brojač posjete:
42379
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016