Za blagoslov kuće i stana nikad nije kasno
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Kad sam u ponedjeljak, 4. siječnja o. g. blagoslivljao kuće u ul. Bartola Kašića u kojoj su sve samo staambene zgrade došao sam i do br. 5 gdje stanuje gđa Maša (Marija) Ostović. Bilo je to negdje oko 17 sati. No, nje nije bilo. Reče mi da je tih dana bila bolesna.

U utorak, 23. ov. mj. prije dogovorili smo se i taman je podne zvonilo kad sam bio kod nje u stanu i blagoslivljao ga. Čekala je širom otvorenih vrata, a na stolu je bilo priređena blagoslovljena voda, križ i svijeća. Onako kako se to i dolikuje. Pripremila je ona i kolača, htjela skuhati kavu ili čaj. Pitala je hoću li popiti čašicu likera. No, dosta je bila čašica razgovora. Gđa Maša nakon što se zdrastveno oporavila dolazi nedjeljom redovito u crkvu i brine se za oltarnike, prati ona koja boja u korizmi treba u crkvi dominirati. Mišljenja je da bi i župnik trebao to više naglasiti onima koji mijenjaju oltarnike i slično.

Ovo je dobar primjer da se blagoslov kuće može obaviti i u drugo vrijeme - pa i u ovom korizmenom vremenu. Imamo još određeni broj obitelji koje nisu bile kod kuće kad je svećenik prolazio njegovom ulicom ili u njegovom ulazu zgrade. Uvijek ima vremena da se dogovori i pohodi. Sitnica je to u usporedbi sa svim drugim kršćanskim obavezama. No, ako se i ovo olako izostavlja može se postaviti u pitanje i više drugih "sitnica" .

Zahvaljuajem gđi Maši ali i svima koji su nastojali moliti za blagoslov
svoje kuće i obitelji u njihovom redovnom prebivalištu. Pozdrav svima!

Vaš župnik
Mons.Tomislav Šporčić

Brojač posjete:
42299
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016