Tečaj vjere za teološku kulturu laika
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Danas, 27.veljače u župnoj dvorani otočke župe održana su predavanja u u slijedu programa Tečaja vjere za teološku kulturu laika što ga organizira Povjerenstvo za župnu katehezu a vodi ga mr. Tomislav Šporčić, generalni vikar i otočki župnik.

Današnja predavanja imao je profesor s Teologije u Rijeci dr. sc. Nikola Vranješ.

Predavanja su bila u dva bloka po dva školska sata. Tema prvog bila je "Suvremene promjene u društvu koje se odražavaju u obiteljima i u pojedincima". Istaknuo je posebno velike promjene koje su zahvatile svijet zadnjih deset godina. Posebni izazov danas je za crkvu što je mnogim ljudima vjersko pitanje na velikim marginama, kao da ima puno drugih, potrebitijih i važnijih stvari. Današnji čovjek izgubio je svoj oslonac pa onda često užurbano, tjeskobno i u strahu traži čega bi se "uhvatio" , ali nije sposban držati se principa i upitna je ustrajnost. Današnji mladi puno teže i sporije sazrijevaju. Dogodi se često da čovjek s ne malo godina nema u sebi stabilnosti - zrelosti. Takvi se teže odlčuju za brak ali i teže u njemu ustraju. Govoreći o ovoj temi izazvao je brojna pitanja. Na neka su slušatelji dobili odgovor no, do drugih treba dolaziti osobnim razmišljanjem, čitanjem i drugim, a osobito molitvom.

U drugom dijelu predavač je govorio o milosrđu, oslanjajući se na poticaje pape Franje. Posebno je analizirao evanđeoski tekst o izgubljenom sinu odnosno dobrome Ocu iz evanđelja po Luki, ali i evanđelje o milosrdnom Samaritancu. Milosrđe je temeljno u djelovanju Crkve. Ono je odraz ljubavi i gotovo drugo ime za ljubav. Ponovno se osvrnuo na problematiku obitelji i potrebe da se u obitelji čovjek uči svakom dobru, a posebno krijepost ljubavi koja uvijek pretpostavlja i žrtvu. U raspravi se posebno postavilo pitanje: gdje je granica milosrđa i pravednosti. Potrebno je recimo razumjeti bračne parove koji ne mogu više živjeti zajedno, te je potrebno i s njima biti milosrdan i razumjeti ih. No, potrebno je biti milosrdan ali i pravedan prema djeci koja u tom slučaju ostaju bez roditeljske blizine i zajedništva. A to je nepravda. Oduzima se djeci ono što im je najpotrebnije. Potrebno je, reče predavač roditelje nagovarati da budu milosrdni i jedno prema drugom te se radi pravde i ljubavi prema djeci pomire.

Danas je sudjelovao manji broj sudionika ovog Tečaja. Nadamo se da će se iduće radne subote u svibnju ponovno ukljčiti bar oni koji su bili redoviti prošle i u prvom dijelu obe pastoralne godine. /Tš/
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Brojač posjete:
42279
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016