ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Dobročinitelji
Krštena Patricija Abramović

aa1
Danas, 12.lipnja, na 11.nedjelju kroz godinu u župnoj crkvi na središnjoj svetoj misi u 10,00 sati krštena je Patricija Abramović, kći Milana i Ivane Abramović iz Šumećice ( drugo dijete u obitelji ).

Svetu misu slavio je mons.Tomislav Šporčić delkan i župnik otočki koji je obavio i obred krštenja.

Evanđelje produbljuje starozavjetnu i Pavlovu misao na još jednom živopisnom primjeru: Javna grešnica u farizejevoj kući, žena, svjesna svoga teškog stanja i s nepodnošljivim teretom, ne obazirući se na zakonska pravila i društvene običaje, donosi pred Isusa svoju raskajanu dušu. Plače, suzama pere Isusove noge, kosom ih otire, cjeliva i maže uljem. Sve su to znakovi duboke poniznosti, predanja i ljubavi. Oni su Isusu govorili ženinu ispovijed: bila sam velika grešnica, činila sam što mi se prohtjelo, ni Boga ni ljudi nisam se bojala ni Božje ni ljudske zakone nisam poštivala. Sada mi savjest sve to predbacuje, muči me i moj život je postao nepodnošljiv, očajna sam, tražim nekoga tko bi me mogao osloboditi. Uvjerena sam da me ti možeš izvući iz ovog pakla. Znam da na to nemam pravo, ali ja vjerujem da si ti Mesija, ti me možeš ozdraviti, ti si moj jedini spasitelj. Isus ženu prima ljudskom i božanskom ljubavlju, razumije njezinu nevolju, uvažava raskajanu dušu, ne ispituje za razloge… Oslobađa je grešne prošlosti i riječima: „oprošteni su ti tvoji grijesi" i otpušta je u miru. Ona je sada drugi, novi, preporođeni čovjek. Trebalo bi se diviti, radovati, slaviti Boga za tu čudesnu preobrazbu. Gostoprimac farizej, međutim, protestira. On je čovjek zakona i za ovu ženu nema lijepe riječi. On osuđuje ne samo grešnicu, nego i Isusa misleći da je naivan, da ne zna tko je ta žena, da postupa protuzakonito, te da se tako pred svima kompromitira. Ljude obično dijelimo dobre i zle, desne i lijeve, konzervativne i napredne, poštene i nepoštene…. Blaise Pascal je rekao: Postoje dvije vrste ljudi: pravednici koji se osjećaju grešnicima i grešnici koji se prave da su pravedni. Farizej iz evanđelja misli da vrši zakon i zapovijedi, da bi Bog s njim trebao, morao biti zadovoljan i da mu nema što oprostiti, bližnje sudi, nije realan čovjek. Istina je nešto drugo: svi smo grešni, ne smijemo suditi, a trebamo obraćenje. Obraćenima Bog nudi novi početak, novo srce, novi život.

Euharistijsko slavlje animirao je crkveni zbor predvođen s.Ljubomirom Lešić, a za orguljama bila je prof.Branka Bernardi.

aa2
Brojač posjete:
330502
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016