ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Dobročinitelji
Prvi dan hodočašća Majki Božjoj Bistričkoj
a1
Po dobro utvrđenom rasporedu i provjerenim načinom naši su hodočasnici danas propješačili prvu dionicu pješačkog hodočašća Otočac-Marija Bistrica, u dobrom raspoloženju i bez neočekivanih poteškoća. Pratio ih je oblačan/poluoblačan dan bez kiše i s nešto vjetra, ali i neugodnim tlakom zraka.

Na putu od Otočca do Brinja zaustavljali su se kod spomen-obilježja hrvatskim braniteljima gdje bi zapalili svijeće i pomolili se, a na tom su putu spomen-obilježje pričuvnom policajcu Slavku Cetinjaninu, ubijenom na kontrolnoj točci u Brlogu 19. srpnja 1991. godine, i spomen-kapelica četvorici policajaca, Zdravku Vukoviću, Milanu Vraniću, Vinku Krznariću i Dragi Toljanu, ubijenima 24. kolovoza 1991. u Žutoj Lokvi.

Počast braniteljima od početka je sastavni dio svakog dosadašnjeg pješačkog hodočašća koje su organizirali otočki i brinjski hodočasnici, odnedavno okupljeni u Udruzi hodočasnika Gacke doline i brinjskog kraja „Sv. Rok“, počevši od prvog, kada je skupina vjernika Otočkog dekanata propješačila put od Otočca do Međugorja, preko pješačenja do Trsata, Udbine, Senja, Krasna i ostalih župa dekanata, pa sada i do Marije Bistrice.

Uobičajen sastavni dio tih napornih pješačkih dionica je i obvezna potpora logistike u osiguranju potrebnih količina hrane, napitaka te smještaja noću, a tako je bilo i danas: na odmorištu u Žutoj Lokvi okrijepili su se i osvježili.

No, ono najvažnije u svim hodočašćima, pa tako i ovome, predstavljaju nakane, molitve, zahvale i zavjeti s kojima se polazi. Sedmodnevni hod u Svetište Majke Božje Bistrice hodočasnici će ispuniti dnevnim prinošenjem Gospodinu po rukama Blažene Djevice Marije svojih molitvi i svojih trpljenja.

Danas, na dionici Otočac-Brinje, nosili su u mislima i molitvama svoje obitelji i bližnje te obitelji svega našeg naroda, moleći za iscjeljenje narušenih obitelji, njihovu obnovu i opstanak. Sutra, putem do Josipdola, zahvaljivat će Gospodinu za našu lijepu domovinu, moliti da je sačuva od zla i napasti te njenim vjerskim i civilnim vladarima podari savjest i razum prilikom donošenja odluka bitnih za zajedničku budućnost…M.K.G.

Foto: M. Posavi, M. Šporčić ( galeriju slika pogledajte na www.glasgacke.hr
Brojač posjete:
330641
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016