ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Dobročinitelji
Sv. Misa na 15. nedjelju kroz godinu
m1
Dana, 10. srpnja - 15. nedjelja je kroz godinu. Prije podne služene su kao redovito u 8,30 i 10 sati.
Vrući dan ipak je većini bio podnošljiviji na prvoj misi, makar je razlika samo uru i pol. No, ipak je vidljivo da su na misi oni koji su redoviti bez obzira na vremenske prilike. Za njih je Dan Gospodnji i ne pita se je li to pogodno ili ne.

Današnje evanđelje o milosrdnom Samaritancu s ostalim čitanjima dalo je obilatih misli za razmišljanje i primjenu u današnjem vremenu. U hrvatskom prijevodu stoji da je to "milosrdni" Samaritanac. Drugi jezici to prevode s "Dobrim" Samaritancem. Dobrota je širi pojam od milosrdnog. U tom dobrom Samaritancu možemo primjeiti petiri karakteristike. Prva je ta da je Smaritanac zapazio potrebu unesrećenog, On ga je vidio u njegovoj potrebi i nevolji. Druga je u tome da se on spustio do potrebitog. Zanimao se za druge. Možda se danas olako ispričavamo da se ne miješaš u stvari drugoga, pa ga se pusti samog njegovoj nevolji. Isus je taj dobri Samaritanac koji se spustio do "izranjenog" čovječanstva - to je tajna utjelovljenja. Postao je nama jednako osim u grijehu. I treće samaritanac je podigao izranjenog. On je izvršio učinkovito djelo milosrđa i dobrote. Koliko puta imamo nevoljnika pred sobom - kako možemo pomoći. Ako se trudimo oko toga sigurno ćemo naći načina. I četvrta karakteristika dobrote je u tome da je velikodušna nije račundžijska, ne gleda na žrtvu koja se od njeg traži, već gleda samo na čovjek koji je upućen na nas. Dobrota nema cijene. Ne može se nekome činiti usluga tako da mu se ispostavi račun.
U tom smislu samo je Isus naš Samartitanac. On je za nas platio račun - dao je sama sebe - svoj život da otkupi mnoge - sve. On se saginje do nas, i kad ponovno on će nas uzeti k sebi. Sada nas izručuje Crkvi - to je taj gostinjac da bolesne /griješne/ liječimo i podižemo, sklanjamo s puta izranjenosti i svakovrsnog stradanja. Te misli župnik je u homiliji izrekao.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Brojač posjete:
330527
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016