ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Dobročinitelji
Šesti dan hodočašća u Mariju Bistricu
a2
Pametno planiranje puta (ipak su logističari hodočašća vrsni vojni stratezi!) sada predstavlja veliko olakšanje našim hodočasnicima. Sjećate se kako su na početku dnevno hodali i po 40-ak kilometara… Pred kraj hodočašća dionice postaju kraće, tako da je današnja dionica pretposljednjega dana pješačenja „samo“ 15 kilometara. Da je drugačije, bilo bi puno teže izdržati, ako bi i bilo moguće, pogotovo što su se zadnji dani hodočašća poklopili s toplinskim valom u Hrvatskoj.

Zbog toga su jutros mogli malo duže odmarati i nakon doručka za koji su se pobrinuli domaćini, članovi DVD-a Ivanec Bistranski, nazočiti misi u 8 sati u crkvi BDM Pomoćnice.

Svejedno je i današnje pješačenje bilo, iako kratko, vrlo naporno, što zbog velike vrućine, što zbog „zagorskih brega“, kaže nam Mateja Šporčić.

Kad su stigli do današnje krajnje točke hodočašća, u Kraljev Vrh, dočekao ih je Igor Prpić, poznati nam Senjanin, sudionik Domovinskog rata u Otočcu, koji sa suprugom sada živi u Kraljevu Vrhu, te članice Udruge žena i djevojaka Kraljev Vrh, članovi Udruge dragovoljaca Domovinskog rata Jakovlje i članovi Udruge likovnih umjetnika „Fortuna art“. Kao i svi dosadašnji domaćini na hodočasničkom putu, i današnji domaćini su hodočasnicima pružili iskreno i toplo gostoprimstvo, i na tome im velika hvala.

Dolazak otočkih i brinjskih hodočasnika u župu Kraljev Vrh bio je posebno svečan, na ulasku su se pomolili i zapalili svijeću kod kapelice Malene Terezije Avilske (od Isusa) te zapjevali hodočasničku himnu Samo je jedna Marija. Nakon što su ih domaćini smjestili, hodočasnici su se rasporedili u dvije grupe.

Jedna je grupa s Igorom Prpićem otišla u Stubičke Toplice, a druga grupa je ostala u Kraljevu Vrhu s predstavnicima domaćinskih udruga i molitvenih zajednica razmjenjujući iskustva i predstavljajući svoje udruge. Kad se prva grupa vratila, slijedila je misa u crkvi Sveta Tri Kralja, a dječji zbor „Mali pastiri svjetla“ svojim je glasićima rasplakao hodočasnike.

Sve je završilo zajedničkom večerom i druženjem koje još traje (dok dovršavamo ove retke).

Hodočasnici su inače za sve donatore, pomagače, osiguravatelje smještaja i sve koji su pružili ruku potpore hodočasnicima na bilo koji način unaprijed pripremili prigodne poklone i zahvalnice, pa su ovakve zajedničke večere prigoda i da se zahvalnice uruče podupirateljima.

Današnja hodnja (šesti dan) bila je posvećena onima koji su na korak do vječnog života, a iskusili su mnoga trpljenja u svom vremenitom životu, bolesnima i umirućima. Sutra - sedmog i zadnjeg dana hodočašća u Mariju Bistricu - hodočasnici će u molitvama prikazivati grijeh bluda i pobačaja te moliti za rođenje svakog začetog djeteta te za potrebitu savjest ženama, pokajanje i vjeru u život.M.K.G.

Foto: M.Š.
Brojač posjete:
330609
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016