ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Dobročinitelji
Sedmi dan hodočašća
a3
Naši hodočasnici sretno su danas, sedmog dana hodočašća, stigli u Mariju Bistricu. I to točno u podne, dočekala su ih podnevna crkvena zvona. Da su namjerno htjeli tako precizno odrediti dolazak, ne bi uspjeli.

No, idemo redom. Danas je bio posebno dinamičan i bogat dan, pa smo nešto duže čekali Matejino današnje završno izvješće. Upravo ga je završila, kako kaže, napola spavajući. Potpuno je razumijemo. Puno je to napora i puno uzbuđenja odjednom. No, uspjeli su, sve su stigli i odradili prema planu.

Jutros su ustali u 4 sata i krenuli iz Kraljeva Vrha u 4.30 kako bi izbjegli vrućine. Kao i prošlog dana, u 10 sati već je počelo nemilice pržiti, pa su zadnja dva sata pješačenja bila jako naporna. Stigli su u Svetište Majke Božje Bistričke pjevajući himnu Samo je jedna Marija, a potom u tišini i suzama zahvalili Gospi na svemu.

U Mariji Bistrici dočekali su ih Sanja i Miroslav Čukman s obitelji i stavili na raspolaganje cijelu svoju kuću, tuševe i sobe, te pripremili roštilj. Nakon ručka Sanja je tajnicu udruge Mateju Šporčić odvela u radio postaju Mariju Bistrica gdje je predstavila udrugu hodočasnika i hodočašće.

Nakon popodnevnog odmora hodočasnici su sudjelovali u predvečerje svetkovine Majke Božje Bistričke u procesiji s gorućim svijećama od Crkve na otvorenom do Vinskog vrha i na prvoj svetoj misi svetkovine u 22 sata. Procesija je krenula u 20.30 sati, a put je dug nekoliko kilometara. Nakon mise hodočasnici su se vratili umorni, ali ispunjeni radošću, na počinak kod domaćina. Doček koji im je pripremila obitelj Čukman nadilazi sve što su hodočasnici mogli očekivati te im svim srcem zahvaljuju na nesebičnoj dobrodošlici.

Pješačeći danas, hodočasnici su prikazali u molitvama Gospodinu, osim osobnih nakana, i nakanu sedmog dana hodočašća: iskorjenjenje grijeha bluda i pobačaja te su molili za rođenje svakoga djeteta. U Svetištu Majke Božje Bistričke zahvalili su danas, a nastavit će i sutra na glavnoj svetkovini, za svaki prijeđeni korak, za radost, snagu i ispunjenje, za svaku žrtvu koju su podnijeli i za svakog čovjeka kojega su na hodočasničkom putu sreli, kao i za sve podupiratelje hodočašća.

Zahvaljuju i ovim putem svim fizičkim i pravnim osobama koje su na bilo koji način, donacijom sredstava, osiguranjem smještaja i hrane ili moralnom potporom, pomogle oko organizacije hodočašća.

Sutra će im se na glavnoj svetkovini pridružiti i veća grupa hodočasnika iz Otočca koja ujutro kreće autobusom za Mariju Bistricu.M.K.G.

Foto: M.Šporčić
Brojač posjete:
330554
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016