ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Dobročinitelji
Misa za sve žrtve 2. svjetskog rata i poraća u Cerovniku

Cerovnik, (IKA) - Proteklih tjedan dana održan je pod nazivom Pitomi Javor 2016. niz događanja u župi Cerovnik pod pokroviteljstvom Ministarstva branitelja a u cilju obilježavanja 25. obljetnice obrane Cerovnika i ogulinskog kraja u Domovinskom ratu pod nazivom „U tebe se Gospodine uzdam! Bogu na slavu i čast; Rodu na slogu i spas!".

U duhovnom dijelu proslave u subotu 23. srpnja misu za sve žrtve Drugog svjetskog rata i poraća Cerovnika predslavio je generalni vikar Gospićko-senjske biskupije mons. mr. Tomislav Šporčić kao izaslanik biskupa u miru Mile Bogovića u suslavlju s mjesnim župnikom Cerovnika i čuvarem svetišta Gospe od Čudesa u Oštarijama popom Antom Luketićem. Misnom slavlju nazočio je tajnik Kabineta ministra Ivan Anton Žlimen, načelnik općine Josipdol Zlatko Mihaljević, zamjenik gradonačelnika Ogulina Tone Radočaj kao i brojni predstavnici braniteljskih udruga i hodočasnika. Misu je liturgijskom glazbom animirao udruženi zbor Cerovnika, Oštarija i Zagorja uz orguljsku pratnju Franje Puškarića.
 

Danas slavimo 25. obljetnicu obrane Cerovnika i ogulinskog kraja na Pitomom javoru i zahvaljujemo Bogu na obrani našeg kraja u Domovinskom ratu. Isto tako obilježavamo 530. obljetnicu od prvog spominjanja Cerovnika u Modruškom urbaru, istaknuo je na početku domaćin, župnik Cerovnika pop Ante Luketić koji je podsjetio na 210 žrtava Prvog i Drugog svjetskog te Domovinskog rata s prostora Cerovnika. Mons. Šporčić koji je krajem 70.-tih godina prošlog stoljeća upravljao ovom župom istaknuo je da svi oni koji su dali svoje živote za bližnje, svoju obitelj, svoj kraj i narod radikalno su slijedili Isusa Krista koji se žrtvovao za sve nas, jer je u njima bilo posijano sjeme usađeno od Boga na krštenju. No, opasno je život shvaćati samo kao patnju i žrtvu, jer kroz euharistiju to postaje radost i zahvalna žrtva. Žrtve Cerovnika među kojima prednjači vlč. Dragutin Fifka kojeg su svibnja 1943. godine ubili četnici na putu prema svojoj župi vrijedni su spomena i težnje da nas sačuvaju u jedinstvu, rekao je mons. Šporčić.

(ZR)

Brojač posjete:
330648
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016