ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Dobročinitelji
Misa biskupskog ređenja mons. Tomislava Rogića

Šibenik, (IKA) - U katedrali Svetog Jakova u Šibeniku, na svetkovinu svetog Jakova, u ponedjeljak 25. srpnja bilo je slavlje biskupskog ređenja mons. Tomislava Rogića. Glavni zareditelj je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, a suzareditelji su splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić i apostolski administrator Šibenske biskupije umirovljeni biskup Ante Ivas. U misnom slavlju sudjeluju i apostolski nuncij u Hrvatskoj nadbiskup Alessandro D'Errico, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić, nadbiskupi i biskupi iz Hrvatske i inozemstva, provincijali i brojni dijecezanski i redovnički svećenici. Prezbiteri pratitelji su mons. Mile Čančar, prepozit Senjskog kaptola i katedralni župnik u Gospiću, i preč. dr. Richard Pavlić, kanonik Senjskog kaptola i župnik u Senju. Prvo čitanje pročitala je s. Renata Azinović, psalam je otpjevao Rafael Lovrić Caparin, a evanđelje je navijestio kninski župnik i dekan fra Marko Duran. Nakon što je nuncij D'Errico pročitao apostolski nalog uslijedila je homilija kardinala Bozanića.

Glavni zareditelj istaknuo je kako katedrala pastira Šibenske biskupije čuva "neugasivu kršćansku baštinu, živi spomen svjedočanstva vjere i služenja istini Evanđelja". Stoga je posebno pozdravio "dosadašnjeg zauzetog pastira Crkve šibenske, svoga kolegu u biskupstvu mons. Antu Ivasa", 48. biskupa u Krešimirovu gradu, te mu odao "zahvalno priznanje za gotovo dvadesetogodišnje hrabro i požrtvovno vršenje biskupske službe, prisjetivši se i njegovih prethodnika: Srećka Badurine, Antona Tamaruta, Josipa Arnerića, Ćirila Banića, Jerolima Milete, sve do prvoga šibenskog biskupa Martina Rabljanina, koji su svi su upisani u živu povijest te biskupijske Crkve.

Kardinal se zatim osvrnuo na važnost službe koju je sv. Jakov Stariji obnašao u jeruzalemskoj Crkvi, kao i posebnosti njegove uloge u vrijeme Isusove zemaljske egzistencije, od brda Preobraženja do Kalvarije, te ga istaknuo kao rječit primjer kako prihvatiti Krista i kako ostati vjeran Kristu do kraja. Svetog Jakova kršćanska ikonografija predstavlja kako u rukama drži hodočasnički štap i svitak Evanđelja, te je kardinal mons. Rogiću poručio: "Isus Krist Tebe, biskupe Tomislave, poziva i po papi Franji šalje Crkvi šibenskoj da bi poput svetog Jakova s biskupskim štapom i Evanđeljem zajedno s povjerenim Ti narodom hodočastio na putu kršćanskoga života".

Kardinal je zatim opisao čime bi se biskup trebao odlikovati, istaknuvši da poglavito treba biti čovjek koji je usmjeren na Boga koji je u Isusu Kristu očitovao svoju brigu i ljubav prema čovjeku, odnosno čovjek kojemu su na srcu ljudi, koji suosjeća s ljudima, koji se otvara zovu ljudskih potreba - biskup treba biti čovjek za druge, a to može biti samo ako je zahvaćen Bogom. Stoga biskupovo srce treba ispunjati zahvaćenost Bogom i briga za ljude, poručio je kardinal, istaknuvši da u tom smislu biskup poglavito treba biti "čovjek vjere, jer vjera nije drugo nego zahvaćenost Bogom u dubini našega bića", zaključivši: "Od biskupa se očekuje da bude vjerodostojan svjedok Božjega milosrđa".

Napomenuvši kako se čovjek koji živi vjeru u Crkvi, koji živi vjeru Crkve svih vremena, često suočava s "dominirajućim stavovima ovoga svijeta koji su ponekad izrazito netolerantni", kardinal Bozanić upozorio je kako to od biskupa, kad su u pitanju evanđeoske vrednote, traži posebnu hrabrost, odlučnost i jasnoću. "S tim u vezi blaženi se Alojzije Stepinac ovako izrazio: "jedno od najvećih zala našega vremena jest osrednjost u pitanjima vjere. Nemojmo si umišljati… Ili jesmo ili nismo katolici. Ako jesmo, onda se to mora očitovati na svim područjima našega života" (Homilija, 29. lipnja 1943.)", rekao je kardinal te pozvao mons. Rogića: "Dragi biskupe Tomislave, u toj spoznaji i vjeri očekuj i prihvaćaj sudioništvo i u križu s Isusom raspetim, ali i uskrsnulim. Križ je neizbježan, on je provjera našega izabranja. Zemaljska sudbina Crkve ne može biti drugačija nego što je bio zemaljski život Isusa Krista". Zahvaćenost Bogom i zauzetost za ljude može biti hranjena i jačana jedino molitvom. Stoga biskup treba biti u prvom redu čovjek molitve, koji je u trajnoj Božjoj prisutnosti i zajedništvu s Kristom u onakvom predanju kakvo je živio sveti Jakov Apostol, istaknuo je kardinal.
Na kraju propovijedi kardinal Bozanić obratio se mons. Roguću riječima: "Biskupe Tomislave, radost i nada, žalost i tjeskoba naroda Šibenske biskupije, osobito siromašnih, nezaposlenih, napuštenih, bolesnih, starijih, pridošlica i svih koji trpe neka uvijek nalaze odjeka u tvom srcu i tvojoj molitvi. Budi bliz svima: djeci i mladima, obiteljima, hrvatskim braniteljima i starijim osobama". Pozvao ga je i da posebnom pažnjom i ljubavlju prati sve Bogu posvećene osobe; da prezbitere i đakone, svoje suradnike u Kristovoj službi, ljubi očinskom i bratskom ljubavlju, a svima neka uvijek na srcu bude zajednička briga za duhovna zvanja.

Propovijed je kardinal zaključio riječima: "Dragi biskupe Tomislave, u svojoj biskupskoj službi ugledaj se u blaženog Alojzija Stepinca za kojega je sveti Ivan Pavao II. rekao da je hrvatskom narodu svojevrsni kompas da bi se znao orijentirati. Naš Blaženik, unatoč zubu vremena, ništa ne gubi na svojoj rječitosti, nego nastavlja ižaravati svjetlo i širiti nadu. U njemu nalazimo neustrašivog pastira, primjer apostolskog žara i kršćanske čvrstoće, čiji herojski život sve jače sjaji i prosvjetljuje hrvatske vjernike. Preporučujem te njegovu nebeskom zagovoru", kao i zagovoru Presvete Bogorodice Marije, Šibenčanina svetog Nikole Tavelića, te sluge Božjega fra Ante Antića i službenice Božje majke Klare Žižić, sina i kćeri te biskupijske Crkve.

---

Na ređenju biskupa Rogića bio je i naš župnik mons.mr.Tomislav Šporčić koji je i generalni vikar Gospićko-senjske biskupije i osobni prijatelj i suradnik novozaređenog biskupa.

Brojač posjete:
330575
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016