ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Dobročinitelji
Biskup Križić predslavio misu na Veliku Gospu u Krasnu

KRASNO - Gospićko-senjski biskup Zdenko Križić prvi je puta predslavio svetkovinu Uznesenja BDM u središnjem biskupijskom marijanskom svetištu u Krasnu u suslavlju petnaestak svećenika Gospićko-senjske biskupije i gostiju. Svetkovina Marijina uznesenja na nebo okupila je više od šest tisuća vjernika, među kojima brojne hodočasnike koji su za susret s Gospom prepješačili i više od 100 kilometara da bi došli u Marijino svetište u srcu Velebita.

Nakon uvodnog pozdrava upravitelja svetišta vlč. Marija Vazgeča i predsjednika odbora za proslavu mons. Tomislava Šporčića, biskup Križić u homiliji je vjernicima približio smisao Marijina blaženstva i značenje vjere u životu kršćana.
Marija i njezino uznesenje daje nam poruku da jedino vjera ima odgovor koji je smisao ljudskog života. Bez istine da je život vječni, on ne bi imao smisla. Premda je život lijep, on ima i bolnih stvarnosti te se čovjeku nekad jedva mili živjeti. No, Bog mu ne daje život da mu ga drastično uzme. On kroz Isusa i Mariju predviđa put za svakog vjernika da ostvari vječni život. Glavna pretpostavka za uznesenje što nas vodi u vječni život je vjera jer "tko vjeruje u mene, živjet će i ako umre". Premda je vjera u Boga snaga, ona nije laka u stvarnosti. I Marija je imala svoje krize i tame, patnje od raspeća sina. Ipak u takvim situacijama testira se vjera, a sv. Pavao kaže "dobar sam boj bio i vjeru sačuvao". Mnogi u napasti napuštaju vjeru, a Job od Gospoda traži odgovor zašto. Patnja ulazi u misterij našeg života i mnoge stvari shvatimo kasnije da to nisu bile kazne, već su one pridonijele da nam život bude sadržajan. Zato kažemo bez straha "Bože, budi volja tvoja". Problem je u ljudskom životu što Božje znakove dovoljno ne ispitujemo niti u njima tražimo Božje poruke. Važno je znati čitati Božji govor. Biskup Križić zaključio je da danas nismo došli prositi, već dati Mariji obećanje ili zavjet za svoje slabe točke koje svi znademo, jer u malim obećanjima sadržani su veliki blagoslovi.
Slavlje je uveličao združeni zbor pod ravnanjem Ivana Prpića Špike i uz orguljsku pratnju sjemeništarca Kristijana Pajdakovića.

Na kraju mise generalni vikar Gospićko-senjske biskupije u ime Odbora za proslavu Velike Gospe na Krasnu mons. mr. Tomislav Šporčić podsjetio je na pastoralni plan biskupije koji je bio u znaku "Godine milosrđa" kao i na razini Crkve u svijetu te najavio od blagdana Krista Kralja novu pastoralnu temu "Otajstvo ljudske patnje". Istaknuo je brojne hodočasnike koji su došli u svetište, od Gospića, Otočca i Senja a posebno one iz riječke župe sv. Mateja s Viškova koji su 12 puta hodočastili na Krasno, kao i pripadnike Udruge specijalne policije Ajkule iz Rijeke koji su na šestu godinu hodočašća prinijeli svetištu i biskupu Križiću zavjetnu svijeću.

Mons. Šporčić na kraju je blagoslovio sve nabožne predmete. Misi su nazočili i najviši predstavnici Policijske uprave Ličko-senjske na čelu s načelnikom Antom Podnarom.

Popodnevnu misu predslavio je ovogodišnji mladomisnik biskupije Mišel Grgurić.

IKA / ZR

Brojač posjete:
330564
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016