ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Dobročinitelji
Sastanak s vjeroučiteljima u župnom stanu u Otočcu

Župnik mons. Tomislav Šporčić je među ostalim na sastanku rekao:

Odnos vjeronauka u školi i u župi ?

-         Svaki vjeronauk mora voditi k crkvi – euharistiji i drugim sakramentima

-         Stoga vjeronauk u školi, a osobito u župi treba govoriti više o vršenju vjerskog života nego samom intelektualnom znanju. Tako vjeronauk treba pozivati i na svoj način pripremati za sv. Misu i druge pobožnosti koji se događaju u župi. Osim dakle sv. Mise bilo bi potrebno djecu oduševljavati za sv. krunicu posebno u listopadu i svibnju, u korizmi na kržni put, u Došašću na zornice. Posebno je važno pripravljati djecu na ispovijed (prigodom početka školske godine, te u korizmi i adventu. Nadbiskup Hranić ovih dana je u Đakovu svećenicima svoje biskupije na Teološko-pastoralnom tjednu potaknuo na praksu ispovijedanja djece na početku i kraju školske godine te posebnu ispovijed u adventu i korizmi. Rekao je kako su svećenici pozvani pozabaviti se „pastoralom sakramenta pomirenja jer „tko će nam umjesto nas odgajati vjernike, ako  ne mi, polazeći od zdrave teologije i poštujući smjernice Crkve“ .  Uvjeren sam, rekao je dalje nadbiskup da proživljavamo prijelomno razdoblje života Crkve u našem narodu. Uništen sakrament pomirenja tiho ali sustavno uništava i crkvenost naših vjernika, njihov osjećaj za Crkvu, ostavlja ih na rubu Crkve i crkvenosti.

-         Primanje djece nakon sv. Mise neka bude ispunjeno kratkim osvrtom na ono što se je čitalo i propovijedalo u  crkvi, na blagdan (nedjelju –crkveno vrijeme i slično) Bilježenje prisutnih neka bude što je moguće (posebno za manje grupe) što skrovitije.

-         Imamo nove Imenike  (Župna kateheza i dnevnik rada ). Postavlja se pitanja dosta opširna

-         Ali neka budu ipak osobni podaci uneseni što se može unijeti i izvan vjeronauka. (Točno ime, adresa stanovanja, telefon/mobitel). Dobro je pronaći datum krštenja. Posebno je dobro pribilježiti one koji pjevaju, ministriraju, čitaju, zatim pobožnosti krunice, križnog puta, euharistijskog klanjanja. Roditeljski sastanci, aktualnosti u župi.

-         Spomenute su i druge misli i prijedlozi. Roditelji koji nedjeljom dolaze s djecom i čekaju da djeca završe katehetski susret mogu ući u dvoranu gdje su djeca. No, ipak neka oni drže disciplinu ulaska i izlaska. Neka što manje ometaju voditelja susreta.

Ovom susretu su sudjelovali vjeroučitelji koji predaju u školama Otočca i u školama otočke okolice te suradnici u župnoj katehezi. Sastanku nije prisustvovao g. Dario Košćak, a s opravdanjem su se javile gđa Valentina  gđa Petra Orešković Lokas.

Brojač posjete:
330594
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016