ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Dobročinitelji
Dabrani proslavili svog nebeskog zaštitnika Sv.Mihovila

Katolička crkva danas, 29.rujna slavi blagdan tri arkanđela: Mihaela (Mihovila), Gabrijela i Rafaela. Sveti Mihovil na poseban način slavi se u Dabru gdje je i mjesna crkva posvećena današnjem svecu. Po lijepom i sunčanom vremenu okupilo se mnoštvo Dabrana raseljenih diljem RH i svijeta. Tako se danas moglo vidjeti ispred crkve na registarskim pločicama automobila odakuda su sve došli raseljeni Dabrani, najviše ih je iz Zagreba, Kutine, Pule, Splita, Rijeke a bio je jedan automobil iz Kanade ( Ontario) i nekoliko iz Njemačke i Slovenije.

Središnje koncelebrirano misno slavlje u 11 sati predvodio je i propovijedao fra dr.Draženko Tomić župnik iz Plaškog i Saborskog ( donedavni gvardijan Franjevačkog samostana u Zagrebačkoj Dubravi - a nama poznat kao bivši kancelar naše biskupije Gospićko-senjske za vrijeme biskupa mons.dr.Mile Bogovića). Suslavitelji su bili vlč.Mile Rajković župnik iz Švice, don Jure Ladišić pastoralni suradnik za slijepe i slabovidne te domaćim upravitelj župe Dabar i župnik i dekan u Otočcu, te generalni vikar Gospićko-senjske biskupije mons.mr.Tomislav Šporčić.

U svojoj homiliji dr.Tomić je kazao kako su nam potrebni nebeski zaštitnici na koje se trebamo pozvati u teškim trenucima svoga vlastitoga života ali koje isto tako rado pozivamo i u lijepe trenutke i slavljeničke kao što je ovaj slavljenički današnji dan u župi Dabar. Imamo moćnoga zaštitnika i zagovornika Mihaela čije ime zvuči i glasi "tko je kao Gospodin Bog", Mihaela koji će započeti odlučujuću borbu na kraju vremena, Mihaela koji kako narodna tradicija kaže stoji na crkvenim vratima i čuva ih od zli duhova. Imamo i druge zaštitnike koje danas molimo, svetoga Gabrijela koje je navijestio da će se roditi Krist Gospodin, a prema narodnoj tradiciji upravo je on bio onaj anđeo koji je krijepio Krista Gospodina u trenucima patnje i konačno Rafaela koje ime glasi i znači "Bog liječi" koji se spominje kao zaštitnik svih oboljelih posebno liječnika i drugih. Sa takvim se zaštitnicima čovjek se s pravom pita čega će se bojati i što mu tko može, međutim svjedoci smo naše patnje iako je u Crkvi cijeloj proglašena godina milosrđa i još uvjek traje upravo na prijedlog vašega župnika mi smo prošle nedjelje započeli jednu godinu u kojoj ćemo razmišljati o otajstvu patnje, ali upravo na način onih koji pate zbog bolesti, koji pate za nekim dragim osobama u životu koji su im umrli jer ćemo razmišljati i o našim sprovodima i o našim pohodima bolesnicima. Čovjeku je potrebna zaštita, u trenutcima patnje utjeha, lijepa riječ, prijateljski stisak ruke. Bog nas poziva na svetu misu i svetu euharistiju, mi danas ovdje stojimo okupljeni poput onih vjernika koji su bili okupljeni oko Isusa i čekali da se nahrane njeogovim tijelom. Braćo i sestre nitko od nas nemože nijekat da u ovome životu nije i da neće proživjeti svašta, ali imamo moćnoga zagovornika Sv.Mihaela i druge arkanđele , neka nas oni prate u životu da možemo ostvariti dobra i dobročinstva koja nam Bog nudi a u konačnici da poput njih možemo jednom u nebesima Boga slaviti govoreći "Tko je velik kao što je velik naš Bog" - kazao je o. Draženko.

Euharistijsko slavlje uveličao je dio crkvenog pjevačkog zbora iz Otočca a za orguljama bila je s.Ljubomira Lešić.

Brojač posjete:
70065
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016