ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Dobročinitelji
Sastanak povjerenika za obiteljski pastoral i sjednica Vijeća HBK za život i obitelj

Zagreb, (IKA) - Sastanak nad/biskupijskih povjerenika za pastoral braka i obitelji održan je u ponedjeljak 10. listopada u prostorijama Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu pod predsjedanjem predsjednika Vijeća HBK za život i obitelj dubrovačkog biskupa Mate Uzinića. Nakon uvida u relevantna protekla i aktualna zbivanja, raspravljalo se o prihvatu i mogućnostima primjene apostolske pobudnice Amoris laetitia u pastoralnoj praksi s osobitim naglaskom na priježenidbeni pastoral. Voditelj Ureda HBK za život i obitelj Petar-Krešimir Hodžić iznio je prikaz stanja u pastoralu priprave za brak Crkve u Hrvatskoj te su razmatrani daljnji koraci u smislu unapređenja toga specifičnog pastorala. Zaključeno je da nije dovoljno samo razvijati priježenidbeni već se usporedo treba razvijati i posliježenidbeni pastoral, a ponajprije u smislu praćenja novovjenčanih bračnih parova gdje već postoje neka dobra iskustva. Razgovaralo se i o tijeku drugog ciklusa obiteljskog pastorala "Majčinstvo i očinstvo – dva lica roditeljskog poslanja", a povjerenici su preuzeli katehetski materijal "Izazov očinstva" kako bi u što skorijem roku stigao do župa i počeo se obrađivati. Izvijestili su o planovima za produbljivanje teme u svojim nad/biskupijama u idućem razdoblju, a dogovoreno je i da se radnoj skupini Vijeća koja je već započela rad na katehetskom materijalu "Izazov majčinstva" upute prijedlozi za naglaske koje bi valjalo obraditi u katehezama.

U popodnevnim satima pod predsjedanjem biskupa Uzinića održana je i sjednica Vijeća HBK za život i obitelj. Vijećnici su prvo upoznati s aktualnostima, zatim su se u kontekstu drugog ciklusa obiteljskog pastorala kratko osvrnuli na katehetski materijal "Izazov očinstva" koji je otisnut, a mr. Zrinka Gregov, tajnica Vijeća, iznijela je izviješće o radu radne skupine za izradu katehetskog materijala "Izazov majčinstva" za osnaživanje žena/majki u odgovornom ispunjavanje poslanja u obitelji, Crkvi i društvu. U nastavku je Danijela Balen izvijestila o seminaru "Majčinstvo jučer i danas" o ulozi i važnosti majčinstva koji je održan u Rimu 6. i 7. svibnja u sklopu Tjedna majki. Zaključeno je kako je potrebno pronalaziti i isticati pozitivne primjere majčinstva i očinstva te da bi bilo vrlo korisno slična događanja redovito organizirati i u Hrvatskoj, a osobito tijekom iduće dvije godine, jer bi se lijepo uklopila u temu aktualnog ciklusa obiteljskog pastorala.

Vijećnici su se, također, osvrnuli na prikaz stanja u pastoralu priprave za brak Crkve u Hrvatskoj te na temelju njega, kao i na tragu smjernica iz pobudnice Amoris latetitia, razmotrili koje bi korake trebalo poduzeti da se podigne kvaliteta priprave za brak. Zaključeno je da treba bolje povezati dalju, bližu i neposrednu pripravu, kako bi se stvorio pastoralni kontinuitet koji bi imao poveznice s pastoralom mladih i pastoralom studenata te se protezao u posliježenidbeni pastoral. Dodatni naglasci stavljeni su na potrebu produbljivanja sakramentalne dimenzije braka kao i na evangelizacijski aspekt braka i obitelji, a uočena je i važnost uvođenja interaktivnih sastavnica u zaručničke tečajeve.
U završnom dijelu sjednice, polazeći od predizbornog sučeljavanja održanog 1. rujna u Zagrebu, povela se rasprava o naznakama obiteljske odnosno demografske politike, kao i o nedavno objavljenim Tezama za Obiteljski zakon te nekim drugim aktualnim pitanjima koja spadaju u djelokrug rada Vijeća. Dogovoreno je da se iduća sjednica zajedno s povjerenicima održi krajem siječnja 2017. uoči Dana života kada bi bila predstavljena i prigodna poruka biskupa Uznića.

Sastanku je prisutovao i povjerenik za obitelj Gospićko-senjske biskupije mons. Tomislav Šporčić, generalni vikar.

Brojač posjete:
330616
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016