ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Dobročinitelji
Zadarski profesori biologije i zemljopisa u razgledanju Gačanskog parka hrvatske memorije

OTOČAC – I vrijeme kao da im je išlo naruku. A komu to? Pa profesorima biologije i zemljopisa iz Zadra, odnosno Zadarske županije. Odlučili su oni danas posjetiti Gacku, upoznati se s Otočcem i okolicom, što zaplanirano, to i učinjeno. I samo osunčano nebo ih je spremno dočekalo, nakon sumornih i kišovitih dana.

Kao vrijedna njihova 'domaćica' pokazala se prof. Mara Krznarić, premda je prof. povijesti i arheologije. Dočekala ih je i organizirala cijeli program obilaska destinacije.

Kako to inače biva, kad su posjetitelji u Otočcu, najprije se krene s Gačanskim parkom hrvatske memorije. Tu je ulogu naratora i vodiča preuzela prof. Manja Kostelac Gomerčić i provela ih, tako rekoše, jednim dosta poetskim jezikom kroz ovu gačansku nezaobilaznu znamenitost, a oni, njeni kolege, bili su pažljivi slušači.  Mnogima je to bilo pravo otkriće, tomu se u jednom Otočcu ipak nisu nadali. Nakon toga zadarski profesori su posjetili Muzej Gacke, tamo ih je kroz povijesna vremena i funduse muzeja provela kustosica prof. Snježana Bogdanić. Očito im je bilo iznimno interesantno jer su se zadržali dulje vremena nego je to u hodogramu bilo predviđeno. Potom ih je kod crkve Presvetog Trojstva dočekao msgr. mr. Tomislav Šporčić, upoznao ih sa samom crkvom, njenim znamenitostima i njenom burnom prošlošću. Darovao ih je s posljednjim brojem Vrila, godišnjaka Otočkog dekanata.

Mirko Krznarić, prof. engleskoga jezika i povijesti umjetnosti je gostima i kolegama ispred spomenika palim braniteljima govorio iz prve ruke kao branitelj o stradanjima Otočca i okolice u Domovinskom ratu. Potom su krenuli prema Fortici, gdje im je narator bio Milan Kranjčević, predsjednik Katedre Čakavskog sabora pokrajine Gacke, upoznavši ih s Forticom, njenim višestrukim značenjima u gačanskoj memoriji, upoznavši ih s Križnim putem, s kapelicom Majke Božje od sedam žalosti i na koncu s utvrdom Fortica, odnosno njenih arheološkim istraživanjima i konzerviranja ostataka zidina, naravno i još koječim iz gačanske prošlosti.

Nakon kratka odmora i ručka, zadarski profesori biologije i zemljopisa posjetit će Siranu Runolist, potom će obići Gackina vrila i na koncu se upoznati s Hrvatskim centrom za autohtone vrste riba i rakova krških voda. Kasno popodne slijedi njihov povratak kući.

Iz onoga što su kazali mogao se steći dojam da je za sve one koji su Gacku i Otočac prvi put posjetili, da im je ovaj kraj bio pravo iznenađenje, ne samo kao prostor, već i po svom sadržaju. Kazali su da su oduševljeni tolikim bogatstvom sadržaja na tako malenu prostoru, koji toliko govori o ljudima koji ovdje žive i rade. I nakon cjelodnevna boravka za ponadati se da će odnijeti ugodnu i lijepu sliku o Gackoj i Otočcu, a kada je to u pitanju tada ne treba žaliti ni truda ni vremena staviti se posjetiteljima na raspolaganje. Prof. Mara Krznarić je to savršeno dobro odradila, kao i mnogo puta dosada.

M. Kranjčević / GlasGacke.hr

 

Brojač posjete:
330555
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016