ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Dobročinitelji
Susret liturgijskih čitača Gospićko-senjske biskupije - Plitvice (Mukinje)

U subotu, 12. studenog o. g. u Pastoralanom centru Mukinje na Plitvicama održan je Godišnji susret čitača s područja Gospićko-senjske biskupije. Susret je organizirao i kordinirao mons. Tomislav Šporčić, generalni vikar biskupije. Na susretu je predavanje održao sveučilišni profesor na Katoličko-bogoslovnom fakultetu - Sveučilišta u Zagrebu dr. fra Ante Crnčević, pročelnik Hrvatskog Instututa za liturgijski pastoral  pri HBK-e te glavni urednik liturgijskog pastoralnog lista "Živo Vrelo". Kao domaćin sve je primio i počastio ručkom ravnatelj Pastoralnog centra don Stjepan Tribuljak, salezijanac.

Susret je započeo molitvom Trećeg časa. Uvod u rad i pozdrav sudionicima i posebno predavaču prof. Crnčeviću uputio je mons. Tomislav Šporčić. Profesor Crnčević je govorio o Liturgiji kao zbiljskom događanju za svu Crkvu. Liturgija treba zahvatiti sve prisutne. Ona mora biti spasenjski Božji zahvat u našem životu. Sam Bog govori zajednici, a sudionici su služitelji tog zahvata. U Liturgiji Bog govori i vjernik - čitač kao i drugi sudionici trebaju biti služitelji tog govora. Kakvo li onda dostojanstvo ima onaj koji čita. Ona nije gospodar Riječi koju čita nego njezin poslužitelj. U crkve se može navještati samo riječ Božja. Ne može se ona ničim drugim zamjeniti. Otpjevni psalam je odgovor na Riječ Božju koja je pročitana u prvom čitanju. Nije dozvoljeno taj psalam zamjenjivati nekom drugom pjesmom. Psalam je itekeko Riječ Božja.  Vjernik - sudionik se "pričešćuje" i Riječju Božjom. Zato se za čitanje Riječi Božje obavlja ceremonijalno s punim dostojanstvom.  Neka se ne čita iz bilo kakve knjige. Postoje Lekcionari za nedjeljna (blagdanska) i svagdanja čitanja RIječi Božje u liturgiji. Riječ Božja je uvijek nova. Ona je čin. Ona je stvaralačka. Ako  je slušamo ona u nama stvara novi početak.

U liturgiji su posebno važni poklici. Sva zajednica je pozvana da kliče - odgovara.

Nakon predavanja vodila se rasprava čitavi jedan sat. Veliki dio sudionka dopunjavao je razmišljanja te postavao pitanja. Predavač je strpljivo - razumljivo nastojao na pitanja odgovoriti.

Na kraju ga je voditelj mons.Šporčić zamolio da nešto kaže o Liturgijskom pastoralnom listu "Živo Vrelo". On je urednik ovog lista od 1984. Rastumačio je rubrike ovog lista. Naglasio je da samo trećina naknade ovog lista primaju svećenici, a ostale dvije trećine laici. List ima svoju teološku razinu koja nekima izgleda preteška. No, ono što je previše lagano redovito malo vrijedi. Mons. Tomislav Šporčić je zaključio ovaj govor s uvjerenjem da mi u našim prilikama nemamo boljeg sredstva za formiranje kako svećenika a posebno laika za liturgijsko sudjelovanje i formiranje za liturgijskih suradnika.

Susret je završio zajedničkom ručkom kojeg su nam pripremili domaćini ovog Pastoralnog centra u Mukinjama. Put do Plitvica i natrag bio je pokriven snježnim pokrivačem. Stoga se moralo putovati pažljivije i polakše. No, bilo je lijepo i korisno. 

Foto: M.P. i T.Š.

Brojač posjete:
330587
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016