ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Dobročinitelji
Večernja misa na II.nedjelju došašća

Večernju svetu Misu u 18 sati u župnoj crkvi predvodio je i propovijedao don Anđelko Kaćunko. U svojoj propovjedi don Anđelko je kazao: Obratite se, jer približilo se kraljevstvo nebesko! - govori Ivan Krstitelj.

Što to znači? U ono vrijeme Ivan je ljude pripremao na Isusov dolazak odnosno za Njegov javni nastup, za njegovu Poruku. Naime, upravo te dvije riječi - kraljevstvo nebesko - označavaju bitnu poruku odnosno sadržaj Radosne vijesti koju je Isus donio. Da bismo to bolje razumjeli valja se uživjeti u povijesni trenutak i prilike u kojima se to događa. To je konac trećeg desetljeća nove ere - Ivan i Isus imaju tada oko 30 godina, ali njihova domovina je okupirana od Rimljana. Rimsko carstvo upravlja čitavim ondašnjim poznatim svijetom - ima globalnu moć! Mali židovski narod žudi za slobodom, s nostalgijom se sjeća nekadašnjeg svojega slavnog kralja Davida i sanja ponovnu uspostavu kraljevstva. Čak se počelo javno govoriti da će se to uskoro dogoditi, da dolazi spasitelj, kralj, pomazanik. I kad se Ivan pojavio svi su se pitali je li to ON! A onda šok - dolazi Isus i navješćuje - kraljevstvo nebesko. Nešto što nema veze ni s politikom, ni s državom, ni s ekonomijom, ni s bankarstvom, ni s globalnim asocijacijama. Kraljevstvo nebesko, činilo se, nema veze s ovim svijetom! Upravo nas na to svojim proročkim ali i oštrim riječima poziva danas i Ivan Krstitelj.

Kada bi svećenici danas govorili onako kako je Ivan korio svoje slušatelje, vjerojatno bi većina pobjegla iz crkve. No Ivan nema dlake na jeziku, ne služi se diplomatskim govorom: sjekira će posjeći stabla koja ne daju dobar rod…

A Krist će odvojiti žito od pljeve, koja će zajedno s neplodnim stablima biti spaljena. Mi, dakle, trebamo biti stabla koja donose dobar rod, moramo mijenjati svijet oko sebe. Naša je zadaća: bit prorok i navješćivati kraljevstvo nebesko, na svakom mjestu svjedočiti Isusovu Radosnu vijest…

Dragi vjernici, nemojmo se zavaravati - ovaj svijet ima svoju logiku, bitno drukčiju od logike Evanđelja. Zato u javnom životu i u medijima nema nikakve promjene, iako smo ušli u drugi tjedan Došašća. Mediji su puni laži, ne samo u Hrvatskoj nego posvuda - cijeli svijet bruji o "velikom ratu", a se ne otkrivaju uzroci i korijeni, jer gdje nema istine tu je globalna obmana i manipulacija!

Zato je važno u Došašću više čitati Sv. pismo. Samo tako se može uočiti razliku između proroka Ivana Krstitelja i današnjih estradnih proroka. Jer to nije uvijek lako. Današnji lažni proroci oblače se kao i Ivan Krstitelj, jedu dijetalnu hranu kao i on, propovijedaju u pustinji (današnja je globalna), ali poruke nisu iste! Ivan je pozivao na obraćenje, oni sa svojih pozornica, CD-ova i spotova pozivaju na razvrat (a govore o ljubavi); Ivan je pozivao na odricanje, a oni ljude guraju u ovisnost; Ivan je bio ponizna veličina, a oni sami sebe oholo uzdižu; Ivan je ljudima pripremao put za susret s Isusom, a oni ljude potiču na put u pakao propasti!

Dakle, oznaka je estradnih proroka - sijanje poroka, a poslanje je Ivana Krstitelja - pokazivanje Krista Spasitelja! - Kome ćete povjerovati?

Upamtite poziv Ivana Krstitelja: Obratite se, jer približilo se kraljevstvo nebesko! Onima koji prihvate taj poziv – pripada budućnost. Amen.

Euharistijsko slavlje animirao je VIS "Trinitas".

Na kraju Mise župne oglase i obavijesti pročitao je župnik mons.Tomislav Šporčić te svim roditeljima-očevima podijelio "Molitvu oca" koja je priređena za pastoralnu godinu 2016./2017. " Sveti Josipe, uzore očeva, zaštitniče obitelji i Hrvatske, moli za nas !

 

Brojač posjete:
330538
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016