ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Dobročinitelji
Četvrta nedjelja došašća

Danas, 18.prosinca proslavili smo četvrtu nedjelju došašća. Svete mise u župnoj crkvi u 9 i 11 sati predvodio je i propovijedao župnik i dekan mons.mr.Tomislav Šporčić.

Centralni lik današnje evanđeoske perikope je, začudo Josip, muž Marijin. Začudo jer su oba evanđelista koja pišu o Josipu imala nakanu da ga „sakriju“ htijući time otkriti njegovu samozatajnost i „nevidljivost“. Josipova veličina se naslućuje već iz toga što je odlučio prihvatiti Marijino djevičanstvo odričući se tako seksualnog užitka za sav život.

Poznato je, naime, koliko svakom muškarcu znači ta vrsta zadovoljstva. Marija je, vjerojatno bila lijepa i skladno građena žena. Međutim, Josip ju je izabrao i želio zbog njezine unutarnje ljepote i šarma. Tražeći ženu svog života birao je srcem.

Da je Marija doista bila i željela ostati djevicom vidi se i po njezinu odgovoru anđelu Gabrijelu koji joj donosi vijest da će začeti. Njezin odgovor je zapisan u Lukinu Evanđelju: "Kako će to biti kad ja muža ne poznajem" (1,34 b). Semitski smisao glagola "poznavati" znači u ovom kontekstu da nije stupila niti namjerava stupiti u bračne odnose. Marija je vjerojatno ispričala Josipu svoj susret s anđelom i izrekla mu tajanstvene Božje nakane s njom. Mislim da je to bilo tako jer su se Marija i Josip povjeravali jedno drugom gotovo u svemu.

Dijete Isusa će trebati i oca i majku. Po Josipu će, budući da je on bio potomak Davidov, biti ispunjeno starodrevno proročanstvo. Pred Zakonom i pred sunarodnjacima on će biti otac Isusov. Mariji će biti uvijek iznova potreban suprug kao životni oslonac. Bog upravo Josipa izabire da dade djetetu ime.

Bog uočava Josipovo odricanje od Marije i njegovu nenametljivost i samozataju te ga obdaruje ukazanjem anđela u snu i nevjerojatnom povlasticom da bude u službi oca Sina Božjega. Samo je jedna osoba u povijesti ljudskog roda imala tu privilegiju: Josip.

Euharistijsko slavlje animirao je crkveni zbor pod vodstvom s.Ljubomire Lešić a za orguljama bila je prof.Branka Bernardi.

---

Danas u našoj župi su i izbori za Župno pastoralno vijeće pa svi župljani koji su bili na misama dobili su glasački listić sa predložena 24 imena župljana - a bira se 12. Župnik je pojasnio tko ulazi u ŽPV po službi bez biranja ( članovi Biskupijskog pastoralnog vijeća i dr....)

Rezultate izbora imati ćemo idući tjedan.

Iako je jutos bilo dosta hladno -10*C župna crkva je ugrijana( podno grijanje) i vrlo ugodno za sjedenje. Stoga se mole vjernici i župljani koji ulaze u crkvu da zatvaraju vrata kako nebi toplina izlazila van.

 

 

Brojač posjete:
330621
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016