ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Dobročinitelji
Don Kaćunko na 4.danu priprave za Fabijanovu u Otočcu

Misno slavlje četvrtoga dana u programu duhovne priprave za Fabijanovu - slavlje zaštitnika Gacke doline (petak, 20. siječnja) - u srijedu, 18.1. predvodio je u župnoj crkvi Presv. Trojstva u Otočcu naš župnik don Anđelko, a suslavitelji su bili mons. Tomislav Šporčić, župnik i dekan otočki, vlč. Mile Rajković, župnik švički, te don Jure Ladišić. Pjevanje je vrlo lijepo i suvereno vodio naš župni zbor (premda nije bio u punom sastavu), s Glorijom Kranjčević za orguljama.

Don Anđelko je odmah na početku sv. mise objavio kako je "uskočio" kao zamjena za iznenada oboljelog (srećom riječ je samo o jakoj prehladi!) fra Juru Marčinkovića, koji je nakon misnoga slavlja također trebao u Gackom pučkom otvorenom učilištu predstaviti svoju knjigu "Božja ljekaruša".

U prigodnoj propovijedi, na temelju misnoga evanđelja - koje opisuje kako je Isus u subotu izliječio čovjeka s usahlom rukom (Mk 3,1-6) - don Anđelko je, nakon što je naglasio neke bitne pojedinosti u toj zgodi, istaknuo tri poruke te Božje riječi. Prva je da je Isus jedini i pravi lijek i liječnik za sve naše bolesti duše, duha i tijela. Druga nam posvješćuje da je važnije zdravlje duše, nego zdravlje tijela. A treća da je neznanje vrlo štetno te da može biti i opasno. Potom je propovjednik napomenuo, prilično kritički, kako je u našem narodu prošireno trostruko neznanje: vjersko, političko, medijsko.

Opisujući zatim vjersko neznanje, naveo je i izjavu pape Benedikta kako je "vjersko neznanje doseglo zastrašujuće razmjere". A ono, u našim okolnostima, naglasio je vrlo konkretno don Anđelko - napomenuvši da se to vjerojatno nekima neće svidjeti - ima nekoliko osnovnih karakteristika: naši vjernici slabo poznaju vjerske istine; našim vjernici ne znaju ni osnovne molitve; naši vjernici šute na sv. misi, kao da nikad nisu bili u crkvi; a posebno je znakovito kako naši vjernici preslabo poznaju Sv. pismo - jer Bibliju kod kuće ne čitaju pa ni u crkvi Riječ Božju ne razumiju...

A "nepoznavanje Pisma, nepoznavanje je Krista!", naveo je na kraju don Anđelko riječi Sv. Jeronima, što kao posljedicu u praktičnom životu ima to da kršćani nisu ni sol, ni svjetlo, ni kvasac, ni lijek - a sve nam je to Isus dao kao zadaću u svakodnevnom životu. Na drugoj strani, dodao je propovjednik, imamo uzorne primjere ostvarenja svih tih kršćanskih zadaća - to su naši sveti zaštitnici Fabijan i Sebastijan, koji su kao prava "Božja ljekaruša" djelovali u ondašnjoj poganskoj sredini te su herojski svojim životom posvjedočili vjernost Isusu Kristu. "Neka nam svima njihov zagovor kod Gospodina izmoli tu milost da i mi u svakodnevnom životu budemo 'Kristova ljekaruša' u našoj Gackoj dolini!" - naglasio je don Anđelko na kraju propovijedi.

Na koncu misnoga slavlja župnik Šporčić je za sudjelovanje zahvalio svećenicima, posebno predvoditelju i propovjedniku, kao i njegovim župljanima te poglavito zboru. Najavio je program za posljednji dan pripreme - četvrtak, 19. siječnja, također u 18,00 sati - koji je rezerviran za sve župne suradnike - pjevače, ministrante, čitače, članove molitvene zajednice, a poglavito za nove članove ŽPV, koji će tada biti predstavljeni župnoj zajednici. Na misno slavlje posebno su pozvani župljani Otočca podrijetlom iz Kutereva, Krasna i Kosinja, a pjevanje će voditi sva tri crkvena zbora - dječji, VIS Trinitas, i veliki župni zbor.

/ Ak /

 

Brojač posjete:
330533
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016