ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Dobročinitelji
Svijećnica u Poljicima

Na blagdan Svijećnice (Prikazanje Gospodinovo u Hramu) Sv. misu u 11 sati u Poljicima predvodio je vlč. Mile Rajković, župnik župe Sv.Ivana Krstitelja - Švica. Nakon uvodne riječi i blagoslova svijeća.

Vlč. Rajković je u svojoj homiliji istaknuo kako Crkva na današnji Blagdan, četrdeset dana nakon Isusova rođenja zajedno s Marijom i Šimunom slavi i priznaje dijete Isusa kao „svjetlost na prosvjetljenje naroda i slavu puka svoga izraelskoga“. Nadalje, osvrće se na grčki naziv današnjeg Blagdana po istočnoj crkvenoj tradiciji – HYPAPANTE što znači susret: susret Boga u svome Sinu Isusu Kristu sa svojim narodom u hramu. Hram je uvijek mjesto gdje se čovjek susreće s Bogom , zato je danas dan kada Crkva posebno naglašava jednu od svojih najvažnijih djelatnosti –svom štovanju Boga. Pozivajući se na proroka Malahiju iz 5.st. prije Krista, vlč. ističe obnovu jeruzalemskog hrama , dok još izraelski narod nije bio duhovno obnovljen za iskreno bogoštovlje, što se ostvarilo tek po povratku iz sedamdesetogodišnjeg babilonskog ropstva, kada Malahija proriče da će sam Bog biti obnovitelj naroda za savršeno štovanje Boga. Sv. Pavao se po smislu nastavlja na Malahijino proroštvo i naviješta da je Isus Krist svojom smrću i uskrsnućem očistio narod od grijeha i tako ga pripravio za susret s Bogom u hramu. I Evanđelje gleda u Isusovu prikazanju u hramu ispunjenje Malahijina proroštva o Božjem dolasku u svoj hram - u svrhu obnove bogoslužja. Bogoslužje za svakoga vjernika treba predstavljati javno priznanje da prihvaća Boga kao gospodara i vođu ljudske povijesti, svoga života i svoje sudbine, da mu je Bog najveće dobro za koje je spreman sve žrtvovati. Današnje Evanđelje nam kroz Anu i Šimuna daje primjere iskrenih štovatelja, koji su cijeli svoj život čekali i očekivali svoj susret s Bogom, koji predstavlja vrhunac njihova života.

Na kraju, vlč.Mile je kazao da smo upravo svi mi pozvani na izgradnju vlastitih susreta s Bogom, da svake nedjelje i u svakoj Svetoj misi gledamo vrhunac svoga tjedna, vrhunac svog ljudskog i kršćanskog života. To se mora odraziti na našem raspoloženju s kojim dolazimo na misu: radosna srca, ozarena lica, biti svjesni da imamo milost od samoga Gospodina-stati pred Njega, kao Njegaova djeca, izabrani narod. Svima nam je dana prilika da budemo Šimuni i Ane, koji u našem hramu, u Euharistiji, imamo priliku za svakodnevni susret s Gospodinom, da ga primimo u dušu, u svoje srce. Svijeće koje smo danas ponijeli, blagoslovili i zapalili neka budu znak Krista prisutnoga u svome narodu kao svijetla svijeta i našeg života - naglasio je vlč.Mile.

A. M.

Brojač posjete:
330558
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016