ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Dobročinitelji
Cvjetnica u Otočcu

Danas na nedjelju Muke Gospodnje - Cvjetnicu, 9.travnja,središnje euharistijsko slavlje u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Otočcu bilo je u 11 sati, a predvoditelj je bio mons.dr.Mile Bogović - gospićko-senjski biskup u miru.
Prije sv. Mise bio je ispred crkve kod velikog križa blagoslov maslinovih grančica, a koje je blagoslovio mons. dr.Mile Bogović - biskup u miru s čime i počima današnje bogoslužje.

Nakon blagoslova grančica krenula je procesiji oko parka i središtem grada do ulaza na glavna vrata u župnu crkvu, a crkveni zbor pjevao himan Kristu Kralju Pjesma za ophod na Nedjelju Muke Gospodnje - Slava čast i hvala ti, Spasitelju kralju Kriste, kom hosana klicahu mala usta djece čiste...

Nakon toga u crkvi slijedila je sv. Misa u kojoj je danas središnji događaj čitanje muke Gospodina našega Isusa Krista po Mateju. Po ulogama čitali su ovogodišnji kandidati za krizmu učenici osmih razreda.

- Prisjetimo se evanđelja prve nedjelje: Napasnik navodi Isusa da se priključi na njegov sustav - da traži slavu u svijetu i od svijeta, da mu to bude način života. Krist odbija put traženja slave od svijeta. Današnja poruka pokazuje što zapravo znači slava ovoga svijeta. Od radosnog klicanja Hosana do ljutitog izvikivanja propni ga nije u svijetu dalek put. Danas gledamo ljudsku proslavu Kristovu, da bi nakon malo vremena uslijedilo njegovo trpljenje i ljudsko ponižavanje. Tu se otkriva zluradost Napasnikova projekta. Penjati se na krilima samo svjetske slave, znači izlagati se propasti - istakao je biskup Mile u svojoj homiliji.

- Isus je nastavio svoj put i na koncu pokazao da je to put, istina i život. Ostati nakon onih hosana trijezan i priseban i ne uzvisiti se, uzoholiti se. Ostati nakon propni ga priseban i ne posumnjati u vlastiti put. Kad bi to učinio , značilo bi da se i Krist pomirio s onom logikom koju mu je Napasnik na početku javnog djelovanja predložio: Tražiti lagan i lagodan put i to da bude mjerilo i usmjerenje. Njegov put jest: žrtva, odricanje, podnošenje nepravdi i svakih nevolja, to znači rasti i biti jak, pobjeđivati; to znači spašavati svijet - naglasio je biskup Bogović.  Često se misli da za slavu nije potrebno trpljenje, odnosno da u trpljenju nema ništa slavnoga. Današnja nedjelja kao i cijeli Veliki tjedan nam zorno pokazuju kako je to međusobno povezano. Na Veliki petak krećemo od Kristova trpljenja, da bi sve završilo u njegovoj proslai u Bogu. Ono što nam ulijeva jezu, pred čime drhtimo, otvara nam priliku za veliki iskorak i veliku pobjedu. Isus je svjestan da se nalazi pred okrutnom smrti, a govori da je vrijeme proslave. On to naziva svojim velikim časom koji je navještao sve od Kane Galilejske kada je rekao da još nije došao njegov čas. I nebo potvrđuje da je to na putu slave. Pred njim je veliki broj, ali zato može biti i velika pobjeda. David će pobijediti Golijata: u Davidu je božanska klica, u Golijatu snaga svijeta. Proći kroz gusti sloj mržnje koji se oko njega zgušnjava a i dalje sve moći ljubiti, primati udarce i moliti Oca da im ne uzme to u grijeh jer ne znaju što čine. Pristigao je savršenstvo. To se može samo snagom božanske ljubavi koju je imao kao osoba Presvetog Trojstva. Ljudska narav se tome opire i progovara kroz Isusove riječi: "Ako je moguće neka me mimoiđe ovaj kalež", ali ga prihvaća: ako je to volja Očeva - spasenje ljudi. Takvu bitku sa zlom u svijetu nije još nitko zametnuo, a još manje dobio. Nije bilo ljudima shvatljivo da je prihvatiti krivu osodu i nevin patiti za one koji te osuđuju  - to pravi put prema životu. To je dokazano tek uskrsnućem. Biti spreman podnjeti patnju i sramotu čak i za neprijatelja. Koliko se tu snage traži, koliko je to veliko odricanje samoga sebe radi drugoga, koliko je to nesebično darivanje drugome? Pred nama je Veliki tjedan. Razmišljajte o tome, razgovarajte o tome u kući s djecom i starijima. To je priprema za radosno slavlje Uskrsnuća - kazao je biskup Mile.

Euharistijsko slavlje animirao je crkveni zbor predvođen s.Ljubomirom Lešić a za orguljama bila je prof.Branka Bernardi.

I.B.

 

Brojač posjete:
43858
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016