Poštovani roditelji i supružnici župa Otočkog dekanata !

Na Dekanatskom sastanku svećenika Otočkog dekanata u Brinju, 27. ožujka o.g.  Župnici svih župa u Dekanatu odlučili su da zajedno u nedjelju, 14. svibnja o. g. u župnoj crkvi – Otočac,  od 17 – 19 sati da za vas  prirede roditeljsku tribinu – predavanje i svečanu sv. Misu.

      S predavanjem bi počeli u 17 sati a održat će ga profesor dogmatske teologije na Bogoslovnom fakultetu u Zagrebu preč. dr. Anton Tamarut. Prodekan je na istom fakultetu.  Objavio  je više knjiga s teološko – pastoralnog područja. Jedna od tih  knjiga je i „Obiteljsko lice Crkve“ (Zgb. 2013.) . Objavio je i dvije zbirke pjesama.

      Roditelji su prvi vjeroučitelji svoje djece. Crkva i druge ustanove dužne su roditeljima pomagati u tom  velikom i najvažnijem djelu. Papa Franjo govori: „Premda se roditelji trebaju osloniti na školu kako bi ona osigurala temeljnu naobrazbu njihove djece, nikada se ne smiju u potpunosti povjeriti moralni odgoj svoje djece drugima. Afektivni i etički razvoj osobe u konačnici se temelji na jednome temeljnom iskustvu., a to je da se mogu pouzdavati u roditelje. To za sobom povlači odgojnu zadaću: roditelji su, svojom ljubavlju i primjerom, dužni djece uliti povjerenje i pobuditi u njima poštovanje i ljubav“ (Radost ljubavi br. 263). I nadalje govori papa Franjo u istom dokumentu da je prenošenje vjere djeci omogućuje da cijela obitelj bude nositeljem evangelizacijskog poslanja te ona širi vjeru na sve koji joj dolaze, pa i izvan kruga obitelji.

      Pomoć koju Crkva pruža roditeljima je mnogovrsna u svom djelovanju. No, ona je pozvana poučavati roditelje u raznim prilikama i raznim načinima. Dok se u župnim zajednicama pripremaju svečanosti Prve pričesti i Sv. Potvrde pogodno je vrijeme da se pouče ne samo primatelji sakramenata nego i čitava obitelj, a prije svega roditelji.

     Pozivamo sve roditelje i supružnike posebno one koji ovih mjeseci imaju spomenute svečanosti. Ove nedjelje se proslavlja i majčin dan. Pa neka to bude i  za tu prigodu zajednička proslava.  Dogovorite se sa svojim župnicima kako najlakše možete doći tog poslije podneva u Otočac i po završetku vratiti svojim kućama.

      Sve srdačno pozdravljamo!

 

Odani Vam vaši župnici:

mons. Tomislav Šporčić - dekan, vlč. Pejo Ivkić – Brinje, don Anđelko Kaćunko - Kompolje, don Jure Ladišić – Otočac, fra. Jure Marčinko – Križpolje, vlč. Ivan Miškulin – Ličko Lešće, vlč. Mile Rajković – Švica, vlč. Stanko Smiljanić – Sinac, vlč. Mario Vazgeč – Kuterevo

 

Otočac, 24. travnja 2017.

 

 

Brojač posjete:
220446
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016