ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Vukovarska svjedočanstva mladih: najljepši je bio mimohod! (1)

Krenuli smo iz Otočca 29. travnja 2017. godine u 7 sati, a stigli smo oko 14 sati u Ivankovo gdje su nas čekale obitelji kod kojih smo bili smješteni. Moje prijateljice, Juliu i Ines, i mene primila je obitelj Škarica, točnije baka Anđa (bako Anđo, hvala na svemu!).

Baka Anđa nas je dobro nahranila prije nego što smo u 16 sati išli na misu i predstavljanje župa u župi sv. Ivana Krstitelja u Ivankovu. Nakon mise svi smo se uputili u Vinkovce na koncert grupe Emanuel.  Mladi ko mladi, još smo poslije otišli van vidjeti kakav je noćni život u Slavoniji.

Za Vukovar smo krenuli sljedećega jutra u 6 sati i najprije smo se okupili na Memorijalnom groblju. U grupi smo prošetali grobljem, a nakon molitve smo pješke krenuli prema mjestu održavanja mise, prema dvorcu Eltz u Vukovaru.

Bio je to predivan prizor: 30 000 mladih Hrvata u koloni od 5 kilometara, cijelo vrijeme pjevajući domoljubne pjesme, išlo je na misu. Glavna  pjesma je bila Lijepa li si. Za mene je taj mimohod bio najljepši od svega u Vukovaru. Kako smo prolazili, tako su ljudi izlazili iz kuća, mahali nam veselo i pozdravljali nas. Vidjelo se da su oduševljeni prizorom. Osjećala sam veliki ponos, vjeru u Krista i nadu u bolju budućnost nas mladih, osjećala sam zajedništvo Vukovara i Otočca u tim trenucima, o čemu sam prije puno slušala od starijih, a sada i sama doživjela.

Na misi smo se držali obilježenih polja i tako smo ulazili, Otočani su  bili u polju C2. Bilo je jako puno ljudi, sunce je počelo grijati pa smo odlučili sjesti u hladovinu da se malo odmorimo. Nakon mise su nam ponuđene razne mogućnosti, autobusi su vozili na mjesta oko Vukovara, na Ovčaru, do Borova Naselja i do Memorijalnog centra. Svi su trčali i gurali se kako bi što prije zauzeli mjesto u autobusu, nas nekoliko se uspjelo progurati u autobus za Ovčaru. Popodne smo cijelo vrijeme tražili gdje bismo mogli popiti kavu ili nešto pojesti, no sve je bilo puno i nije se moglo doći na red, posvuda su stajale duge kolone mladih i čekalo se najmanje po sat vremena. Vukovar je bio krcat mladima, pogotovo centar, morao si se gurati kako bi mogao proći.

Navečer je bio koncert na kojem su nastupali Alen Hržica, Ivana i Marija Husar i Opća opasnost, a gost iznenađenja bio je Škoro. Odmah na početku otpjevao je nekoliko pjesama, a svi su pjevali skupa s njim. Neko je dobacio komentar: „Ovo je kao u Čavoglavama“, toliko je bilo dobro. Na Opću opasnost nismo stigli, u 21 sat smo krenuli kući. Umor nas je savladao, jedva smo dočekali da uđemo u autobus i legnemo. Kući smo stigli oko 3 ujutro. 

 

Katarina Furlan (Župa Otočac)

Brojač posjete:
30342
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016