Tečaj o braku - novi turnus

U petak, 22.rujna počinje se s održavanjem turnusa Tečaja o braku. Molimo sve koji se ove godine ili početkom iduće godine kane vjenčati, a nisu obaviti Tečaj neka se sada uključe.

Tečaj se organizira za cijeli Otočki dekanat, pa se svatko neka javi u svoju župu pa će župnik dostaviti podatek dekanu mons.šporčiću ili se mogu direktno prijaviti u župu Otočac na telefon ili putem email-a.

ZARUČNIČKI TEČAJ je prije svega »Crkvena priprava na crkveni brak«, namijenjena onima koji su članovi Crkve, dakle vjernici. Zaručnički tečajevi se u našem Otočkom dekanatu održavaju kao oblik bliže i neposredne priprave zaručnika koji žele sklopiti sakramenat kršćanske ženidbe (katolički brak). Mnogi stručni volonteri ulažu svoje vrijeme, znanje i ljubav kako bi pomogli mladim ljudima koji započinju zajednički život. Stoga u toj pripravi sudjeluju stručnjaci koji o bračnoj i obiteljskoj tematici govore u ime Crkve, u skladu s crkvenim naukom i na temelju svojeg osobnog kršćanskog, vjerničkog iskustva. Crkva je jedina institucija u hrvatskom društvu koja sustavno priprema ljude za brak i zajednički život.

Zaručnike se poučava kroz jedno razdoblje (obično kroz četiri do pet susreta, u večernjim satima ili vikendima) o teološkim, antropološkim, psihološkim, pedagoškim, pravnim i medicinskim temama i pitanjima vezanima uz brak i obitelj.     

Tečajeve vode stručnjaci iz ovih područja (svećenik, psiholog, liječnik, podučavatelji za prirodno planiranje obitelji). O ljepoti i izazovima katoličkog bračnog života svjedoči bračni par.

Zaručnici će naučiti o:

  • Božjem i Crkvenom naumu o braku i obitelji, napose o ženidbi kao trajnom sakramentu;

  • liturgijskoj pripravi za sâm čin ženidbe (znakovi: prsten, križ, pružanje ruku, blagoslov i sadržaji: značenje saveza, euharistije, pomirenja, bračne duhovnosti, molitve);

  • pravnom pogledu na Crkvenu ženidbu;

  • ljubavi, kao bitnoj odrednici života (proces sazrijevanja ljubavi, oznake zrele ljubavi);

  • muško-ženskim različitostima i komplementarnostima;

  • dostojanstvu žene, muškarca i djeteta (obitelj);

  • otvorenosti životu (djeca) i prirodnom planiranju obitelji (bračna spolnost bez kontracepcije);

  • Crkvenoj i društvenoj dimenziji braka i obitelji;

  • iskustvu i svjedočanstvu bračnog para.

-----------------------

Od nedjelje 10.rujna počinje se s redovnim - katehetskim susretima nakon svete mise nedjeljom. Pozivaju se djeca da redovito pohađaju mise pogotovo prvopričesnici i krizmanici.

( ib )

 

Brojač posjete:
220499
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016