Svečanost Dana kruha u Srednjoj školi Otoča

Dana, 20. listopada 2017. u 11,30 sati u Srednjoj školi Otočac priređena je svečanost proslave Dana kruha  uz Bogoslužje  Službu riječi i obred  blagoslova kruha. Zajedno su sudjelovali učenici, profesori i drugi djelatnici Škole. Na početku svečanosti  ravnatelj prof. Ivan Vidmar pozdravio je sve prisutne a posebno župnika i dekana mons. Tomislava Šporčića.

Ravnatelj je istaknuo značenje ove svečanosti. Njome se među ostalim želi podsjetiti na načine kako se je do kruha dolazilo u prošlosti gdje je više dolazio do izražaja ljudski rad ruku i polagani proces da se dođe do kruha. Pohvalio je sve koji su donijeli kruh i kolače pravljene na "klasični" način.

U Bogoslužju Riječi i kroz obred blagoslova učenici su pjevali pjesme pod vodstvom Daria Košćaka, vjeroučitelja.

Župnik je govorio na temu evanđelja koje govori o tome kako će nas Gospodin prepoznavati kao svoje upravo ukoliko budemo znali dijeliti kruh gladinima, napojiti žednoga, odjenuti gola, pohoditi bolesnoga i t d. (Usp. Mt 25,31-46). Kruh je simbol života, simbol zajedništva. Zato je Isus htio među nama biti pod prilikom kruha. Za kruh se treba žrtvovati, kruh treba ispeći. Životnu školu treba dobro "ispeći". Obično je za dobrog stručnjaka kaže da je dobro "ispekao" svoj zanat.

Nakon ovoga slijedila je molitva vjernika koju su predvodili učenici. I završio je župnik s očenaša i blagoslovnom molitvom. A na samom kraju Župnik je učenike upoznao s ovogodišnjom proslavom Zlatnog Jubileja misništva te je ravnatelju škole ostavio  knjigu za Srednjoškolsku biblioteku: Poziv, poslanje i služenje - Pedeseta godina svećeništva Tomislava Šporčića. Svi su to pozdravili i čestitali burnim pljeskom.

(Tš)

Brojač posjete:
224108
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016