Članovi zajednice “Mondo nuovo” u Otočcu

Dana, 22.listopada, na 29. nedjelju kroz godinu, u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Otočcu svete Mise u 9 i 11 sati  predvodio je i propovijedao mons.mr.Tomislav Šporčić dekan i otočki župnik. Danas je i misijska nedjelja pa sva prikupljena milostinja ide za Misije, a u posjeti su nam i dva člana zajednice “Mondo nuovo” iz Kistanja kod Šibenika, Jurica koje je već bio kod nas 2014.godine i Đordano koji je prvi puta.

U svojoj propovjedi župnik se osvrnuo na današnje Evanđelje po Mateju ( Mt 22, 15-21) Podajte caru carevo, a Bogu Božje. U raspodjeli onog što posjedujemo, Isus opominje: "Podajte caru carevo, a Bogu Božje" Glagol u izvorniku je jasniji: "ponovo dajte, vratite". Ako je na novcu carev lik, potrebno je "vratiti ga" caru kojemu i pripada. Što je potrebno vratiti Bogu? Ono Božje što je čovjek zadržao za sebe - sebe samoga. Stvoren na "Božju sliku", čovjek na sebi nosi "Božji lik", kao što "denar" na sebi nosi carev lik. Vratiti Bogu Božje znači vratiti sebe Bogu. Život je pun izručenja Onomu komu kripadamo.

Euharistijsko slavlje animirao je crkveni zbor predvođen s.Ljubomirom Lešić a za orguljama bila je prof.Branka Bernardi.

Svoju životnu priču na kraju mise ispričao je mladić imenom Đordano star 42 godine iz Pule koji je u svijet droge upao već od 13 godina. Đordano je kazao kako mu je majka umrla dok je imao 5 godina te je živio s ocem koji je bio alkoholičar, a on kao takav je bio prepušten sebi i ulici. U školi je bio odličan učenik dok se nije u 13 godini našao u paklu droge. Do sada bio je u zatvoru zbog preporaje i konzumiranja droge 10,5 godina, a kada je izašao iz zatvora svi su ga odbacili te je ponovno počeo preprodavati drogu. Naglo je obolio od tromboze i završio u bolnici trebala mu je biti amputirana noga. Tu je u razgovoru s Bogom kojeg je molio da mu se spasi noga došao do zajenice "Mondo nuovo", ulaskom u zajenicu dobivao je zadatke, bilo mu je jako teško to prihvatiti. Sada je 3 godine u Zajenici i osjeća se jako dobro, ispunjeno, zajednica mu je puno pružila, sada Đordano daje svjedočanstva po crkvama, tribinama, bolnicama, zatvorima. Tu je osjetio poniznost i praštanje te zamolio sve koji vide ili znaju osobu kojoj treba pomoći u nevolji da joj pomognu.

Ispred i na ulasku u Crkvu postavljen je štand suvenira rukotvorina koje rade članovi zajednice “Mondo nuovo” i od čega se financiraju i uzdržavaju te je Đordano kazao: molim sve dobre ljude ukoliko možete nam pomoći prilikom kupnje nekog od suvenira. Po izlasku iz Crkve gotovo većina suvenira je rasprodana, ljudi su otvorili svoja srca i svoje novčanike te time pomogli i tim mladićima da izađu iz zla droge.

(ib)

Brojač posjete:
225655
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016