ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Na Krasnu susret svećenika Otočkoga dekanata

KRASNO - U hodočasničkom domu pored Gospina svetišta na Krasnu, u ponedjeljak 5. veljače svećenici Otočkoga dekanata održali su svoj prvi ovogodišnji radni sastanak. Nakon zajedničke molitve Trećega časa, domaćin, župnik Krasna i Kutereva te upravitelj krasnarskoga svetišta vlč. Stipe Zeba održao je razmatranje o temi "Hodočašće u pastoralu župe i biskupije". Prikazao je najprije fenomen hodočašća u povijesti Crkve te naveo neke važnije crkvene dokumente o toj tradiciji, a potom se osvrnuo na povijest hodočašća u Gospićko-senjskoj biskupiji, posebno u svetište Gospe Krasnarske. Na koncu je iznio neke smjernice za odnos prema hodočasnicima te je svećenicima opisao najnovije idejno rješenje uređenja "svetišta crkve na otvorenom".

Potom je dekan mons. Tomislav Šporčić, ujedno biskupijski povjerenik za obiteljski pastoral, sažeto prikazao sadržaj rada Internoga kolokvija o majčinstvu, koji je u Zagrebu 26. siječnja organiziralo Vijeće HBK za život i obitelj. Riječ je o izlaganjima nekolicine stručnjaka, uglavnom žena/majki, o raznim vidovima veoma aktualne obiteljske tematike odnosno majčinstva – to su dr. sc. Danijela Rupčić (Majke pred izazovima suvremenih "ideoloških kolonizacija"), izv. prof. dr. sc. Jadranka Garmaz (Majke pred izazovima odgoja i obrazovanja svoje djece), prof. dr. sc. Slavica Blažeka Kokorić (Cjelovito priprava za majčinstvo kao odgovor na izazove), dr. sc. o. Vinko Mamić (Duhovnost kao sredstvo osnaživanja majki za preuzimanje odgovornosti) te Katarina Matijaca (Promicanje majčinstva u digitalnom okružju).

Zatim je kompoljski župnik don Anđelko Kaćunko održao kratko izlaganje o temi Pastoral obitelji i demografska katastrofa. Prikazao je globalne demografske trendove i alarmantno stanje u Hrvatskoj, na što najčešće upozoravaju poznati demografi Akrap i Šterc, a o čemu nedovoljno govore čak ni najodgovorniji u Crkvi. Posebno dramatično stanje ilustrirao je brojkama koje je nedavno iznio biskup Zdenko Križić o Gospićko-senjskoj biskupiji koja je u posljednjih šesnaest godina izgubila čak četvrtinu vjernika.

Slijedio je dogovor o pripremama za Nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji, koji će se u rujnu održati u Solinu. Odlučeno je da se u subotu 12. svibnja upriliči obiteljsko hodočašće na Krasno. Zatim je dekan Šporčić najavio korizmeni susret svećenika u Gospiću 19. veljače te prikazao glavne točke skore godišnje sjednice dekana Gospićko-senjske biskupije.

U završnom dijelu susreta bilo je riječi o dekanatskom godišnjaku Vrilo, Tečaju o braku (održat će su u Otočcu zadnji vikend veljače i prvi vikend ožujka), te o važnosti zajedničkog sudjelovanja svećenika i naroda na slavljima župnih zaštitnika u dekanatu kao i na posebnim zajedničkim skupovima. Naglašena je uloga lokalnih medija, poglavito radijskih postaja koje imaju vjerske emisije, te je rečeno kako bi valjalo razmotriti mogućnost da i biskupija pomogne njihov opstanak u zajedničkom interesu za dobro naroda. Na koncu je dekan najavio pojedine točke iz pastoralnoga kalendara biskupije, posebno istaknuvši korizmena hodočašća u gospićku katedralu, te je dogovoreno da se sljedeći dekanatski susret upriliči u ožujku u Švici.

A.K.

Brojač posjete:
159652
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016