ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Dobročinitelji
Blagdan Gospe Lurdske i Svjetski dan bolesnika

Svjetski dan bolesnika obilježava se svake godine 11. veljače u mnogim zemljama diljem svijeta, a utemeljio ga je 1992. papa Ivan Pavao II. kako bi skrenuo pozornost na bolesnike i njihove probleme. Kao datum obilježavanja Svjetskog dana bolesnika izabran je 11. veljače, kada se u Katoličkoj Crkvi slavi spomendan Blažene Djevice Marije Lurdske, budući da je marijansko svetište u Lourdesu poznato po brojnim čudesnim ozdravljenjima, te je postalo velikim okupljalištem bolesnika koji se ondje dolaze moliti.

Svrha obilježavanja ovog Dana je podizanje svijesti šire javnosti o potrebama bolesnika te težnja za stvaranjem bolje zdravstvene i društvene zaštite koja će svakom oboljelom omogućiti dostupnu i kvalitetnu zdravstvenu skrb. Namjera ovog dana je prisjetiti se i zahvaliti svima onima koji skrbe o bolesnicima, a to su zdravstveni i nezdravstveni radnici te brojni drugi djelatnici i volonteri koji svojim plemenitim radom brinu o potrebama bolesnih.Svjetski dan bolesnika je prilika za podsjećanje na prava koje svatko od nas ima kada se nalazi u ulozi bolesnika.

Središnju svetu misu u 11 sati u župnoj crkvi predslavio je župnik i dekan otočki mons.mr.Tomislav Šporčić.

U svojim razmišljanjima protumačio je današnje Evanđelje po Marku " I odmah nesta s njega gube i očisti se ". Isus Krist čudesan je liječnik. U Starom zavjetu guba nije bila samo bolest, nego nečistoća. Tko je bio gubav, bio je nečist, što je podrazumjevalo da nije mogao živjeti poput ostalih ljudi; bio je isključen iz društva, iz odnosa s drugim ljudima, kako i stoji u ulomku iz Levitskoga zakonika : "Sve dok na njemu bude bolest, neka nečistim ostane, a kako je nečist, neka stanuje nasamo : neka mu je stan izvan tabora". Stoga je važno danas naviještati s liječnikom Isusom Kristom i njegovu liječnicu Crkvu, Crkvu koja je u svijetu najrazličitijih pregrada između čistih i nečistih jedina zajednica koja pomiruje i one više čiste i one više nečiste , jedne i druge čini čistima u Isusu Kristu. Kako je čudesno da imamo Crkvu liječnicu , liječnicu koja nas liječi i od zle čistoće (čistunstva, puritanizma) i od zle nečistoće. U vremenu zaborava Crkve, naše istinske liječnice, smijelo dođimo i k njoj, i nju navještajmo u ovome svijetu.

Euharistijsko slavlje animirao je crkveni zbor "Sv.Cecilija".

(ib)

Brojač posjete:
111888
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016