ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Dobročinitelji
Veličanstven koncert pučkih korizmenih pjevanja "O Isuse, izranjeni..."

Dana, 10.ožujka, u crkvi Presvetog Trojstva u Otočcu, u 19 sati održan je veličanstven i poseban koncert "O Isuse, izranjeni..." pučka korizmena pjevana baština i pobožnosti Like i Gacke. Suorganizator koncerta je Gacko pučko otvoreno učilište te je na početku istog ravnateljica prof.Nada Avsec pozdravila sve okupljene u crkvi, kao i izvođače te kazala kako je ovo do sada nikada ne izveden koncert korizmenih pjevanja u ovom gradu. Zahvalila se svim izvođačima i dr.Jošku Ćaleti.

Predsjednik udruge Pasionska baština Jozo Čikeša sve je pozdravio i zahvalio na mogućnosti da bude prisutan, zahvalio krasnim ljudima koji su se odazvali pozivu da sudjeluju u programu Pasionske baštine.  Jednako tako zahvaljujem maestru dr.Ćaleti da se žrtvovao na sebi svojstven način, a za njega je to veselje da može oživjeti u ovim prostorima sadržaje koji su inspirirani mukom i uskrsnućem Kristovim. Mi u Zagrebu već 27 godina, imao sam sreću da sam započeo i da sam još uvijek tu sa programom Pasionske baštine. Što je pasionska baštinna? To je nastojanje da u hrvatskoj kulturi pronađemo sve ono što je nastalo ili što je inspirirano na muci i uskrsnuću Kristovu a toga je doista puno. osnovne odrednice na kojima se mi zadržavamo jesu inspiracija muke i uskrsnuća Kristova u književnosti to je jedno ogromno područje, zatim inspiracija muke i uskrsnuća Kristova u likovnosti, tim oblicima slikarstva, kiparstva, primjenjene umjetnosti...što je opet ogromno područje, zatim nešto zbog čega smo večeras ovdje koliko je muka i uskrsnuće Kristovo na pučko, narodno stvaralaštvo bilo da je to na glazbenoj razini, bilo da je to na razini odjeće, nošnje, prehrane. Korizma je i svi vi se na neki način odričete i kažete " e ovo neću u korizmi" dakle utjecalo je na cijeli životni tok svih vas i svih nas, naših predaka a nadamo se onih i koji će doći iza nas, to je naš cilj. Činjenica je da mi nismo imali takvih mogućnosti za vrijeme komunističkog režima, one su bile ili osporavane ili nijekane ili proglašavane nebitnim, nevažnim, zaostalim. Mi smo rekli e to nije tako mi ćemo se vratiti svojim korjenima , probudit ćemo u hrvatskom narodu ono što je ili bilo zaboravljeno ili se nije smijelo izvoditi. Prošli smo kroz ovih 27 godina duž cijele Hrvatske, uzduž i prijeko ali još nismo ni izdaleka otkrili sve ono što imamo. Nadamo se da iza nas još ovi mlađi koji dolaze će sigurno moći 27 godina raditi, istraživati, posvećivati pažnju onome što hrvatski čovjek, hrvatski narod - evo to je Pasionska baština. Iskreno vas želimo dočekati i razveseliti se s vama skupa u Zagrebu, nemojte da to bude prvi put , neka to bude samo početak - kazao je Čikeša.

Na koncertu su sudjelovali pjevači/ce KUD-a "Kraljica Katarina" Donji Lapac, KUD-a Dangubice" Kuterevo, KUD-a "Perušić" Perušić, KUU "Gacka" i župni zbor BDM od Svete Krunice, Ličko Lešće. Pjevači su pjevali korizmene pjesme, pjesme za ophod na Cvjetnicu, molitvu iz obreda sprovoda, pučku molitvu za pokoj umiruće duše, uskrsne napjeve...

Na kraju koncerta dr.Ćaleta zahvalio je svim izvođačima, a isti su dobili dugotrajni pljesak svih okupljenih u punoj otočkoj crkvi.

(ib)

Brojač posjete:
17602
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016