ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Kršten Borna Lončar

Na XXI.nedjelju kroz godinu, 26.kolovoza, središnju svetu misu u 11 sati predvodio je i propovijedao mons.mr.Tomislav Šporčić dekan i župnik otočki.

Danas je na misi bilo posebno svečano jer je u zajednicu krštenih primljen Borna Lončar od oca Karla i majke Ilijane rođ.Lončar. Krštenju je prisustvovala mnogobrojna rodbina i prijatelji. 

Isus nas pita: Tko sam ja za tebe? – Što nam Isus znači? Koliko nam je važan u životu? – Mi smo i danas u Vjerovanju molili da je on pravi Bog i pravi čovjek, da je jedinorođeni Sin Božji, da je pobjednik nad grijehom i smrću, da je on Jaganjac Božji koji na se uzima grijehe svijeta. Sve su to pravi i točni odgovori na Isusovo pitanje tko je on za nas vjernike. Ali kao da i dalje ostaje Isusovo pitanje: Ma tko sam ja za tebe osobno? Kršćanine, što ti ja značim? Jesam li ja dio tvoga života? Tražiš li u meni uporište i sigurnost?

Kristov identitet je volja Božja

„A vi, što vi kažete tko sam ja?“ Tom Isusovu pitanju učenicima prethodilo je pitanje: «Što govori svijet, tko sam ja?» Ovim pitanjem Isus pokazuje da ne zanemaruje činjenicu da je nama ljudima silno stalo do toga što drugi misle o nama. Isus je već prije iskusio da su mnogi njegovi učenici otišli od njega jer su se vodili onim mišljenjem koje su imali religijski poglavari ili većina u njihovoj sredini. Nisu imali svoje mišljenje. Prihvaćali su tuđe mišljenje kao svoje. Onaj tko nema svoje mišljenje, sklon je fanatično braniti tuđe mišljenje kao svoje i više nego svoje. Iz redova takvih ljudi regrutiraju se teroristi, teroristi samoubojice. Ideolozi koriste tu ljudsku slabost pa uspijevaju fanatizirati mase koje poput krda mogu rušiti sve pred sobom. Takvim je zavodnicima i sam Bog nekad sredstvo do cilja, a nekad im je Bog meta protiv koje okreću mase. Isus je svoje učenike postupno odvajao od ovisnosti o mišljenju svijeta. Pripremao ih je da budu spremni platiti cijenu za vlastito mišljenje, vlastiti stav. Pri tom nije analizirao mišljenje svijeta. Nije ga negirao. Nije ga potvrđivao. Nije učenike sklanjao koko ne bi bili pod utjecajem mišljenja svijeta. Svojim pitanjem što svijet misli o njemu, Isus je skrenuo pozornost na činjenicu naše ovisnosti o mišljenju svijeta....

 

Euharistijsko slavlje animirao je crkveni zbor "Sv.Cecilija" predvođeni s.Ljubomirom Lešić za orguljama.

 

(ib) 

Brojač posjete:
168476
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016