ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Župnika posjetili župljani župe Sv. Križa iz Ogulina

U nedjeljno poslije podne na prolazu kroz Otočac župniku su navratili župljani župe Sv. Križa iz Ogulina. Naime, oni su jednim autobusom bili na slavlju župnog zaštitnika Sv. Ivana Pavla II. u Donjem Lapcu, gdje je kardinal Vinko Puljić predvodio Sv. Misu. A išli su na poziv tamošnjeg župnika vlč. Dine Rubčića koji je prije toga bio kapelan u Ogulinu.

Na povratku sa slavlja zaustavili su se u Otočcu te najprije pohodili župnu crkvu Presvetog Trojstva te zatim potražili župnika T. Šporčića. Uz kratko počašćenje kod župnika izrazili su svi zajedno radost što su se našli. Postavljali više različitih pitanja na koja se u kratko vrijeme nije mogloniti odgovoriti. Pa se jednostavno kaže da je sve lijepo i dobro. I oni su izrazili divljenje uređenju crkve i okoliša. Prisjetili su se raznih svečanosti, zajedničkih putovanja i hodočašćenja. Posebno hodočašća kod prvog dolaska i drugog i drugog dolaska pape Ivana Pavla II. u Zagreb i Mariju Bistricu kad smo iz Ogulina putovali s 11 autobusa. Ili na jedno korizmeno hodočašće u Senjsku katedralu kad smo iz Ogulinskog dekanata sudjelovali s 14 autobusa vjernika, te jedne godine u Kuterevo za Gospu Karmelsku s pet autobusa. To vrijeme je bio s puno novih događanja, velikih nada i očekivanja. Mnogi su tada nakon slobode vjerskog života nastojali svečano i javno primiti svete sakramente koje do tada nisu mogli ili su mislili da ne mogu. Na svaku svečanost tražili da dođe župnik. Na posebni način prisjeća suradnje sa župnikom je Dragan Brozović iz Ogulinskog Hreljina gdje je u to doba podignuta filijalna crkva Sv. Antuna, prvi put u povijesti ovoga mjesta, koje je desetak kilometara udaljeno do Ogulina prema Vrbovskom. Crkva je blagoslovljena 10. rujna 2000. godine. To je prva crkva izgrađena na području biskupije nakon što je osnovana Gospićko-senjska biskupija u svibnju iste godine. Bio je ovo kratki ali ugodni i iznenadni posjet. Tada je još Ogulin imao samo jednu župu te je župa brojila 11 tisuća stanovnika. Nije još bila ustanovljena druga župa Bl. Alojzija Stepinca, što se je dogodilo također za vrijeme Šporčićevog župnikovanja. Tada je u Ogulinu bilo i do 1200 vjeroučenika u osnovnim školama i oko 600 Srednjoj školi. Za sve je trebalo organizirati vjeronauk. Nije bilo dovoljno vjeroučitelja, tek su polazili na studij teologije. I danas Ogulin jedini ima veći broj svojih vjeroučitelja. Tada je uz vlč. Nikolu Turkalja, fra o. Jerku Penava i č.s. Ljubomiru Lešić i gđu Danicu Blašković i sam župnik morao imati vjeronauk uza sav drugi posao. U lipnju 1993. godine u župi ogulinskoj bilo je 210 krizmanika. Pohod župniku ovu grupe vodila je gđa dr. Biserka Magdić, poznata ogulinska stomatologinja, te inicijatorka mnogih vjerničkih inicijativa u Ogulinu.

Rastali smo s pitanjem a kada ćete doći u Ogulin. Odgovor je bio prvom prilikom! Župnik ih je poveo do autobusa gdje su drugi čekali da krenu naprijed. 

SM

Brojač posjete:
168580
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016