ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Blagoslov obnovljenog križa i postavljenog novog raspela (Corpusa)

U nedjelju, 21. listopada 2018. Kad se i slavio Misijski dan, u Donjem Gradu uz put kod kuće obitelji Ante Pervana bila je kratka i lijepa svečanost. Župnik i dekan otočki mons. Tomislav Šporčić predvodio je obred blagoslova obnovljenog križa i postavljenog novog raspela – corpusa.

Još početkom proljeća ove godine dosadašnje raspelo oštećeno je, te je netko nasilno skinuo corpus. Do župnika su samo dolazila pitanja kada će to biti obnovljeno? Nismo htjeli prikupljati sredstva pa da tek onda kupimo raspelo. Smatrali smo da se to može nabaviti pa onda pozvati da vjernici prema svojim raspoloženjima daruju za ovo raspelo. Kod odlaska u Zagreb na sastanak povjerenika za obitelj, 5. listopada o. g. na Kaptolu u trgovini Sv. Antuna Padovanskog pronašli smo traženo raspelo i preuzeli za župu Otočac. Gosp. Ante Pervan našao je majstora  Željka Abramovića koji izvršio majstorski dio posla te pobojao betonski križ i pričvrstio na sam križ. Dobro je sve premazao odgovarajućom bojom i tako dao novi svježi izgled.

Na obred blagoslova okupilo se tridesetak vjernika ulice Ruđera Boškovića koji su pobožno i pažljivo sudjelovali u obredu. Č.s. Ljubomira Lešić je predvodila pjevanje, kadionicom je posluživao Mirko Brajković, a Valerija Dasović i pročitala prigodno čitanje iz Sv. Pisma iz poslanice Sv. Pavla Filipljanima (2, 6-11) gdje se među ostalim piše: „Težite među sobom za onim za čim treba da težite u Kristu Isusu! On božanske naravi, nije se ljubomorno držao svoje jednakosti s Bogom, nego se nje lišio uzevši narav sluge i postavši sličan ljudima. ponizi sam sebe postavši poslušan do smrti, i to do smrti na križu…da se Isusovu imenu „pokloni svako koljeno nebeskih, zemaljskih i podzemaljskih bića i svaki će jezik priznati slavu Boga Oca. Gospodar je Isus Krist“.

Župnik je s nekoliko misli rastumačio značenje raspela uz putove i pozivao prisutne da s i kod ovog raspela znademo zaustaviti bar mislima, prekrižimo i izmolimo koju strelovitu molitvu. Zahvalio svima na sudjelovanju a posebno g. Anti Pervanu koji se vodio brigu da se ovo što prije uredi, te majstoru g. Željku Abramoviću i drugima koji su pomagali kod toga. Predložio je da bi se u podnožju ovog raspela podigao neki podest na koji se moglo stavljati svijeće, cvijeće i slično, te da i s druge strane budu neke stepenice – podzid što bi dalo vidljivo veće značenje ovom mjestu.

Nakon obreda blagoslova bilo je kratko počašćenje s kolačima, sokovima i rakijom, što su ga sudionici zajednički pripremili. Hvala i na tome!

Brojač posjete:
168454
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016