ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Božić - svečana misa u župnoj crkvi

Kao spomen rođenja Isusa Krista, katolički vjernici danas slave Božić. Blagdan Božića koji ima osobitu ljepotu, čar i povijest, pruža poruku o Bogu, ali i o čovjeku. Te dvije poruke su osnova poruke o miru, koje u božićnom svetkovanju i čestitanju dolaze do izražaja i Božiću daju osobitu intimnost i značenje obiteljskog blagdana.

Središnje misno slavlje u 11,00 sati, u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Otočcu predslavio je mons.mr.Tomislav Šporčić, otočki dekan i župnik u suslavlju s don Jurom Ladišićem, umirovljenim svećenikom,  pastoralnim suradnikom za slijepe i slabovidne.

Tako u svojom homiliji župnik ističe kako na današnji dan u naše crkve dolaze i oni koji to inače ne čine, to nije razlog zbog kojega je Crkva za Božić predvidjela više misa: polnoćku, jutarnju i dnevnu misu, nego kako bi nam što više približila otajstvo koje slavimo. Stoga na svakoj od tih misa slušamo druga čitanja. Na polnoćki je izvješće o rođenju u štalici. Jutarnja (zornica) ima evanđelje o pastirima, prvi koji su u Isusu prepoznali Boga i došli se pokloniti. Na dnevnoj misi su čitanja iz Knjige proroka Izaije, Poslanice Hebrejima te Poslov Ivanova evanđelja. Iako su riječi drugačije poruka je ista: Novorođeno dijete u jaslama je Sin Božji, Riječ Božja po kojoj je sve strvoreno - ističe mons.Šporčić.

Čestit Božić ! - naša je stara hrvatska čestitka. U njoj su sažete sreća, dobrota, ispravnost i valjanost. Ali jednako tako, ona potiče da svi imamo čest ili dio u Božiću, da budemo dionici Božića. Biti dionik Božića znači trajan trud da se Bog rađa u nama time što bivamo više ljudi i živimo humanije, da se Bog rađa po nama tako što ovaj svijet činimo ljudskim, ljepšim, pravednijim i mirnijim, što uspostavljamo prekinute komunikacije i nedopuštamo tami da bude jača od svijetla, zlu da bude prisutnije od dobra, mržnji da navlada ljubav - zaključio je župnik.

Euharistijsko slavlje animirao je mješoviti crkveni zbor "Sv.Cecilija" predvođen s.Ljubomirom Lešić a za orguljama bila je prof.Branka Bernardi.

Poslije svete mise ispred crkve zaplesalo se kolo, to je stogodišnja tradicija u ovom Gačanskom kraju " Okreni se moje kolo malo, da si veće nebi ni valjalo". 

Nakon mise župnik je upriličio kratko počašćenje za pjevački zbor gdje im je zahvalio za ustrajnost na pjevanju i darivao ih sa ovogodišnjim primjerkom "Vrila" godišnjaka župa Otočkog dekanata.

(ib)

Brojač posjete:
223522
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016