ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Četvrti dan duhovne obnove u tjednu Fabijanova

U četvrtak, 17. siječnja 2019. u župi Presvetog Trojstva u Otočcu održan je četvrti dan duhovne obnove u pripravi za proslavu Sv. Fabijana i Sebastijana, suzaštitnika župe Otočac i zaštitnika Gacke doline. Misu je predvodio mons. Zvonimir Seršić, kancelar krčke biskupije iz Krka. On je i povjerenik krčke biskupije za kulturnu baštinu. Ovo je prvi dan koji je on vodio. A nastavit će u petak i subotu voditi duhovnu obnovu. Od drugih svećenika suslavili su još vlč. Andrija Kekić, vlč. Jure Ladišić župnik domaćin mons. T. Šporčić i don Anđelko Kaćunko, župnik Kompolja, Brloga i zamjenik župe Švice. Ovo je bio dan kad smo posebno naglasili prisutnost i ovih župam pod vodstvom don Anđelka. Pjevanje su predvodili pjevači župe Sv. Stjepana iz Kompolja. Osim njih na misu su bili pozvani vjeroučenici III i IV. razreda sa svojim roditeljima. Ministranti su i danas bili u većem broju. Teško bi bilo reći koliko je bilo vjernika. No, crkva je bila popunjena. Ozračje je bilo svečano i predblagdansko.

Propovijednik je tumačio evanđelje kojem se donosilo Isusovo izlječenje čovjeka bolesnog od gube. Nagalsio je dvostruku nevolju tog čovjeka. Jedna je sama teška, neizlječiva bolest i druga je izoliranost koju je morao podnositi radi tadašnjeg židovskog zakona i uvriježenih stavova da je takav čovjek grješnik te duhovno bolestan i kao takav zarazan za druge ne samo tjelesno nego i duhovno. Takav blesnik je odstranjivan od zajedništva s drugima.Zato Isus kad ga ozdravlja ne kaže budu zdrav nego budi čist. Pružiti nekome ruku značilo je uzeti ga pod zaštitu. Pružanjem ruke Isus je gubavca izliječio i vratio mu pravo na suživot s ljudima. Isus je ozdravljenom gubavcu rekao da šuti i nikom ne kazuje da ga je on ozdravio. No, čovjek unatoč toga razaglašava svima što mu je učinjeno. Mi bismo morali svim ustima i srcem razglašavati Isusovu radosnu vijest.A ta je da smo djeca Božja koju je ozdravio i oslobodio od grijeha. Na kraju propovijedi zazvao je pomoć Sv. Antuna, pustinjaka da nam bude zagovornikom u našim nastojanjima da napredjujemo u duhovnom - kršćanskom životu.

Nakon Sv. Mise u crkvi su još neko vrijeme ostali roditelji sa svojom djecom i tako se kao posebna grupa susrela s voditeljem ove obnove mons. Zvonimirom i sa župnikom T. Šporčićem. Mons. Zvonimir Seršić izrazio je radost i zadovljstvo s tolikim prisutnim roditeljima i djecom, a župnik ih je pozvao da djecu što više uključuju u grupu pjevača ili ministranata, kako bi djeca bila što aktivnija Sv. Misi. Sve je pozvao da u nedjelju svakako dođu na sv. Misu, djeca u 9 sati, a roditelji koji mogu da dođuna svečanu sv. Misu u 10,30 koju je predvoditi biskup s većim brojem svećenika.

Brojač posjete:
30719
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016