ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Dobročinitelji
Kršten Petar Rožman

Dana, 17. veljače 2019. godine - na šestu nedjelju kroz godinu u župnoj crkvi u Otočcu bilo je vrlo svečano. Slavljene su tri Sv. Mise,a i to u 9, 11 i 18 sati. Sve je Sv. Mise predvodio i propovijedao župnik mons. Tomislav Šporčić. Na Sv. Misi u 9 sati posebno su bili brojni roditelji ovogodišnjih prvopričesnika, koji su treći razdred osnovne škole. Njih smo posebno i pozvali. Stoga smo njih zamolili da i poslije Mise kratko ostanu u crkvi te naglasimo nekoliko više raznih momenata u ovoj neposrednoj pripravi za svečanost Prve pričesti koja bi trrebala biti na svetkovinu Duhova 9. lipnja o.g. Osobito im je naglašeno da molitve nije potrebno učiti napamet samo da se može reći kako su to djeca zapamtila. Puno je važnije da djeca mole određene molitve. Onda će ih naučaiti spontano, onda će najbolje i naučaiti da se molitve mole a ne samo memoriraju. Drugo što je na posebni način važno je da se djecu uključuje u razne akltivnosti i u samoj liturgiji. Djevojčice većim dijelom mogu biti članice Dječjeg zbora "Anđeli" a dječaci mogu za sada biti pripravnici za ministrantsku službu. Neki to i prakticiraju.

Na misi u 11 sati bila je i svečanost krštenja novorođenog djeteta Petra, sina Milana Rožmana i Mihaele Kostelac Rožman. Kumovali su Dario i Iva Cvitković. S njima je došao veći broj rodbine i prijatelja. Crkva je bila popunjena. Svi su sudjelovali živo i pažnjiov u čitavoj Sv. Misi a posebno u obredu krštenja. U homiliji je župnik tumačio evanđelje povezano s prvim čitanje iz knjige proroka Jeremije. Sv. Luka u evanđelju donosi Isusov govor o blaženstvima Ona naglašavaju Božje kraljevstvo kao vrhovnu vrednotu koju trebamo tražiti i koje jedino može čovjeku dati sreću te plodnost i stalnost života. Sve razne usporedbe usmjerene su na to. Po Sv. krštenju mi se ukorjenjujemo na život kraljestva Božjeg. Ono što je prorok Jeremija označio kao plodnost života Isus će u evanđelju naglasiti pod vidom stalnosti i nepokolebljivosti života u kraljestvu Božjem ("graditi kuću na stijeni"). To mogu samo oni koji su siromašni, oni koji nalaze svoje bogastvo u Bogu i njegovoj milosti. Večernja Sv. Misa danas je također bila dosta posjećana.

Na kraju Sv. Misa župnik je naglasio jučerašnji susret pjevačkih zborova s područja Gospićko-senjske biskupije. Na njemu je sudjelovalo loko 170 sudionika. A od tiska posebno je iostaknuo članak u "Glasu Koncila" ili bolje reći Pismo biskupa HBK-e patrijarhu SPC-e Irineju. Pozvao je sve da pročitaju ovo pismo jer je zaista bogato svojim sadržajem i porukom.

Brojač posjete:
333856
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016