ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Proslava V. vazmene nedjelje u župi Otočac

U nedjelju, 19. svibnja o.g. - na petu vazmenu nedjelju, u Otočcu smo slavili dvije Sv. Mise prije podne i uobičajeno navečer u 18,30 sati. Na misi u 9 sati krstili smo prvo dijete Gabriela, obitelji Samira Samardžić i Katice r. Mudrovčić. A kojemu je kumovala Kristina Cvitković. Na ovoj misi sudjelovali su roditelji ovogodišnjih prvropričesnika, koje je župnik posebno pozvao radi blizine svečanosti Prve pričesti. Na misi su predvodli pjevanje članovi Dječjeg zbora "Anđeli" koji su sa svojim voditeljicama to lijepo i složno izvodili.

U homiliji na ovoj misi ali takoađer i na drugima župnik je govorio na temelju evanđelja i drugih liturgijskih čitanja. Sv. Ivan u knjizi Otkrivenja govori o novosti koja dolazi od Boga: Ona u svom viđenju vidi novo nebo i novu zemlju. Isus u Evanđelju govori apostolima da im daje novu zapovijed a ta je da "ljube jedni druge kao što je on nas ljubio" Isus to govori nakon posljednje večere kada je još samo kratko vrijeme s njima. On im govori "Dječice, još sam malo s vama". Oni su još djeca da bi shvatili Isusovu zapovijed. Puno će toga još trebati naučiti i učit će do kraja života da bi ovo shvatili. Novost Isusove zapovijedi nije u tome da se trebamo međusobno ljubiti i poštivati. To je rekoh bi, normalno. I Sv. Pismo Staroga zavjeta, a i sve druge religije i filozofije govori o tome da se trebamo ljubiti. No, novost Isusove zapovijedi je u tome da naša ljubav prema bližnjima treba biti slična Isusovo ljubavi. "Ljubite jedni druge kako što sam ja vas ljubio" To je neizmjerna ljubav. Isusova ljubav nema mjere. Mjera ljubvi je bez mjere. O takovoj ljubavi nitko ne može goviriti nego samo Krist. Jer on je poazao tu ljubav svojom smrću na križu. Takva ljubav se nikad ne zadovoljava postignutim. Ona nas uvijek nagoni da činimo više. Uvijek novo. To možemo činiti samo onda ako smo s Bogom povezani. To u nama može samo Bog činiti. To je poziv svima nama na neprstano obraćenje. Sve staro u nama(a to je grijeh) treba uminuti. Sve laži, sve iskrivljeno, svi prividi moraju se srušiti kako bi se mogao probiti novi put, Božji put. A za sve to treba odvažnosti te krenuti naprijed, ne ostati na mjestu, ne zadovoljiti se s postignutim.

Na Sv. Misi u 11 sati krstili smo drugo dijete - Vida, obitelji Vedrana Bukovac i Ive r. Bukovac. A kumovala je Ružica Piršljin. Na ovoj Sv. Misi župnik se u homiliji posebno osvrnuo na sakrament krštenja, koje je početak novog, uskrslog života za novokrštenika a sve nas koji smo već kršćani poziv da posvijestimo veličinu i značenje krštenja za naš svakodnevni život. Novost života živimo već sada i ovdje. Stoga krštenje nije samo neki lijepi običaj. Ako bi to bilo onda i sam obred krštenja bi mogao izostati. Krštenje nas uključuje u crkvenu zajednicu. I sva zajednica treba biti zainteresirana za svakoga člana. Posebno za one koji to tek počinju živjeti. Čitavi obred na svoj način tome govori. Na ovoj sv. Misi pjevali su članovi župnog zbora "Sv. Cecilija" . Na misi su po običaju sudjelovali kandidati za ovogodišnju Sv. Potvrdu koja će biti na svetkovinu Presvetgoga Trojstva, 16. lipnja o.g. S krimanicima smo se posebno srelli poslije sv. Mise. Na večernjoj Sv. Misi u 18,30 bilo je nešto manje vjernika nego li drugih večeri. Pjevanje je predvodio zbor "Trinitas".  Veći dio se ove nedjelje izredao na misama prije podne.

Brojač posjete:
2521555
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016